Problēmas un iespējamie risinājumi internacionālo studentu Vācijā akadēmiskajā rakstībā vācu valodā kā svešvalodā - Daktiņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2016)
Akadēmisko darbu izstrāde vācu valodu kā svešvalodā ir ļoti liels izaicinājums interncionālajiem studentiem Vācijas universitātēs. Ārvalstu akadēmiskās rakstīšanas noteikumi, kultūras atšķirības, kā arī pieredzes trūkums akadēmiskajā rakstībā ārzemju studentiem Vācijā rada problēmas un tādēļ padodas grūtāk nekā vācu studentiem. Papildus tam, arī internacionālie studenti ar labām vācu valodas zināšanām turpina piedzīvot dažādas grūtības, gramatikas, leksikas un ortogrāfijas jomā. Šī darba mērķis ir mēģinājums atbildēt uz šādiem jautājumiem: kādas grūtības rodas ārzemju studentiem, rakstot akadēmiskos tekstus vācu valodā kā svešvalodā, cik lielā mērā dzimtā valoda vai pirmā svešvaloda ietekmē rakstīšanas procesu vācu valodā kā svešvalodā, kādā veidā ārzemju studenti Vācijā varētu uzlabot akadēmisko rakstību vācu valodā kā svešvalodā. Ar šaura mēroga aptaujas palīdzību tika veikts pētījums Ludviga-Maximiliana universitātē Minhenē internacionālo studentu vidū. Aptaujas dalībnieki bija 40 dažādu tautību 2016. gada vasaras semestrī studējošie. Ar pētījuma rezultātu palīdzību tika secināts, ka darbā atspoguļotās stratēģijas ir piemērojamas ārzemju studentiem akadēmiskās rakstīšanas procesā un var uzlabot akadēmisko darbu kvalitāti un rakstīšanas efektivitāti vācu valoda kā svešvalodā.

Academic writing in German as a foreign language is a very big challenge for the international students in German universities. The foreign rules on academic writing, cultural differences as well as the lack of experience in writing for academic purposes makes them to experience many difficulties, which the German students don’t have to deal with. In addition to that, even the advanced German language speakers are continuing to experience various difficulties by writing regarding the German grammar, vocabulary and orthography. This Paper aimed to answer to the following questions: what the academic writing difficulties encountered by writing academic Texts in German as Foreign language are, to what extend can the mother tongue or the first foreign language influence the writing process in German as a foreign language and how the international Students in Germany could possibly improve their academic writing in German as a foreign language. The small-scale questionnaire investigated the academic writing challenges of the international Students at the Ludwig Maximilian University Munich. The participants of the questionnaire were 40 students of different nationalities, who were studying at the Ludwig Maximilian University Munich in the Summer Semester 2016. The results of the study showed that the certain strategies reflected in the Paper can be applied during the writing process and can improve the quality and effectiveness of the academic writing in German as a foreign language.
International Students' in Germany Academic Writing in German as a Foreign Language: Common Writing Problems and Possible Solutions
Keywords: Valodniecība; akadēmiskā rakstīšana; vācu valoda kā svešvaloda; rakstīšanas stratēģijas; academic writing; German as a foreign language