Mātišķuma prakses. Ģimeņu atbalsta programmas “Mammaaja.lv” gadījums - Skujeniece, Elvīra (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Mātišķuma prakses. Ģimeņu atbalsta programmas “Mammaaja.lv” gadījums” tiek aplūkota mātišķuma prakšu nozīme sociālā atbalsta programmas “Mammamma” dalībnieču pieredzē, situācijā, kad sociālie atbalsta pakalpojumi tiek uzsākti un tiek izbeigti. Darba teorētisko pamatu veido feminisma literatūra, tiek aplūkota mātišķuma prakšu koncepts antropoloģijas perspektīvā, iekļaujot Nelsones (Nelson) koncepciju par mātišķuma praksēm aprūpes darba kontekstā, un aprūpes daba nozīmi algota darba sfērā. Salīdzinoši tiek apskatīti Latvijas kontekstā veiktie pētījumi ar ASV, Grieķijā un Dienvidamerikā veiktajiem pētījumiem. Bakalaura darbā tiek izmantotas kvalitatīvas datu metodes, veiktas astoņas padziļinātas daļēji strukturētas intervijas ar “mammamma” projekta dalībniecēm. Pētījuma rezultāti atklāj, ka mātišķuma prakses programmā “mammamma” ir viens no rīkiem sociālā darba veikšanā. Mātišķuma prakšu nozīme ir daudzdimensionāla, prakses ir pārnesamas un veicamas dalīti un kolektīvi.

This bachelor thesis “Motherhood practices. Case of Family support program “Mammaaja.lv”” explores the meanaing of motherhood practices among participants of social support programme “Mammamma” in situation when suport services were started and ended. Perspective of feminist anthropology, and also Nelson exploring motherhood in relation to mothering practices as a paid labor in social work is used. Comparatively studies of Latvian context are discussed with studies in United States, Greece and South America. Eight qualitative data interviews with participants in social support project “Mammamma” were analysed. The research results reveal that motherhood practices in programme “Mammamma” is one of the tools in carrying out social work. The meaning of motherhood practices is multi-dimensional, practices are transferable and can be shared and conducted collectively.
Motherhood practices. Case of Family support program “Mammaaja.lv”
Keywords: Antropoloģija; Mātišķums; Mātišķuma prakses; Pieredze; Sociālais darbs