Sprieduma izpildes īpatnības piedziņās uz juridisko personu mantu. - Krama, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā tiek apskatīts sprieduma izpildes īpatnības piedziņās uz juridisko personu mantu regulējums Latvijas Civilprocesa likumā. Parādu piedziņa mūsdienās ir aktuāla, vien tāda iemesla dēļ, ka zvērinātu tiesu izpildītājiem katru dienu ienāk vairāki izpildu dokumenti attiecībā uz juridisku personu – zaudējumu un dažādu parādu piedziņas, līdz ar ko tiek ievestas lietas un uzsākta parādu piedziņa, vispirms parāda piedziņu vēršot uz juridiskas personas naudas līdzekļiem, un šādas piedziņas neiespējamības gadījumā, piedziņu vēršot uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu. Parādu piedziņu vēršot uz juridiskas personas mantu, mūsdienās kļūst aizvien aktuālāka. Šī darba mērķis ir apskatīt Latvijas Civilprocesa regulējumu piedziņās uz juridisko personu mantu, tā īpatnības, salīdzinot fiziskas un juridiskas personas regulējumu, kā arī sniegt priekšlikumu šī regulējuma uzlabošanai. Bakalaura darba gaitā tiks analizēti Latvijas Republikas tiesību normatīvie akti, ārvalstu regulējums, kā piemēram – Francijas regulējums, aplūkotas arī kaimiņvalstu Igaunijas un Lietuvas tiesību normas īpatnības piedziņās uz juridisko personu mantu. Darbs sastāv no ievada, trīs daļām un divām apakšnodaļām, kopsavilkuma, un izmantotās literatūras un avotu saraksta.

The Bachelor Thesis “Execution peculiarities in cases of legal person’s property” analyses the legislation of the Latvian Civil Procedure Law. The debt recovery is topical nowadays because looking from the perspective of everyday practice of the sworn bailiff, there are number of executive documents for the debt recovery from legal persons, which are brought into the case and the debt recovery is initiated, firstly, against the legal person’s funds and secondly against the movable and immovable property of the legal person. The concept of the debt recovery focusing on the legal person’s property is becoming increasingly important. The aim of the Thesis is to describe the legislation of the Civil Procedure Law in cases of the debt recovery against the legal person’s property and according execution peculiarities, comparing the legislation for natural and legal persons, as well as to come to a proposal for the improvement of the regulation. In the Bachelor Thesis there will be analysed the normative regulations of the Republic of Latvia, foreign regulations, such as – French, also the neighbouring countries Estonia and Lithuania will be analysed from the perspective of the execution peculiarities in the debt recovery procedure. The Thesis consists of the introduction, three main parts and two sub-chapters, summary, bibliography and also the list of sources.
Execution percularities in cases of legal persons property.
Keywords: Juridiskā zinātne; sprieduma izpilde; juridiska persona; tiesu izpildītājs; kustama manta; nekustama manta