Pilsētu izplešanās un piepilsētu augšana: Ādažu novada piemērs - Cinis, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2024)
Pilsētu izplešanās ir telpisks process, kuru rada cilvēku migrācija, to veicina ekonomiski un politiski lēmumi, savukārt pati pilsētu izplešanās ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti, pārveido teritorijas telpisko struktūru. Izmantojot dažādas pētniecības metodes, var ievākt datus par esošo situāciju un paredzēt pilsētas izplešanās virzību nākotnē, iespējami arī novērst šī procesa negatīvās sekas. Maģistra darbā tiek analizēti Eiropas, Latvijas, reģionāla un pašvaldības līmeņa plānošanas dokumentos ietvertie stratēģiskie attīstības risinājumi, kā arī pilsētu izplešanās piemēri no Eiropas un ASV, sniedzot ieskatu atsevišķu pilsētu izplešanās analītiskās pētniecības piemēros. Darba ietvaros tiek analizēts strauji augošais Ādažu novads Pierīgā, tiek paredzēts novada nākotnes potenciāls un veidoti ieteikumi Ādažu pilsētas telpiskai attīstībai. Darba rezultātā izstrādāti priekšlikumi un ieteikumi Ādažu novada un tā teritorijā esošā Stapriņu ciema tālākai attīstībai un ilgtspējīgas pilsētvides veidošanai.

Urban sprawl is a spatial growth process initiated by migration of the population, and it is catalyzed by economic and political decisions, on the other hand urban sprawling affects the quality of life, transforms the urban fabric. By applying certain analytical approaches, one can gather data bout the existing situation and foresee the future challenges, and make decisions to prevent the negative aspects. This thesis analyzes European, Latvian, regional and municipality level planning documents, their strategic development solutions, also examples from Europe and the USA are analyzed to provide an insight on examples for individual analytical research examples. Thesis also analyzes the rapidly growing Ādaži county in Pierīga, it makes assumptions on the municipality’s future potential, challenges and provides recommendations on Ādaži city spatial development. As a result of this Master’s thesis research, recommendations and suggestions are made for creating a sustainable urban development in Ādaži county and Stapriņu village.
Urban sprawl and growth of the suburbia: Ādaži county case
Keywords: Arhitektūra; pilsētu izplešanās; piepilsētu augšana; Ādažu novads; Pierīga