Kaulu un locītavu tuberkuloze Latvijā 1997 - 2007 gadā - Šteina, Eva (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis bija pētīt kaulu un locītavu tuberkulozes Latvijā dažādus aspektus laika posmā no 1997. – 2007. gadam. Pētījumā tika iekļauti 176 pacienti ar kaulu tuberkulozi, kuri retrospektīvi tika analizēti pēc viņu vēsturu datiem. Latvijā kaulu – locītavu tuberkuloze ir 1 % no visu Tbc lokalizāciju veidiem. Tbc spondilīts bija 68 % gadījumu un vairāk slimoja vīrieši - 104 (59,1%) pret 72 ( 40,9%). Divu skriemeļu bojājums konstatēts 89,1 % pacientu. Biežāk skartais skriemeļu līmenis ir jostas daļā – 65,8 %, bet Tbc spondilīta komplikācijas bija 70% . No riska faktoriem jāatzīmē invazīvas manipulācijas pēdējo mēnešu laikā, kas tika veiktas 46 % pacientu, un hronisks infekcijas process organismā, kas bijis 21,6 % gadījumu. Sāpes slimības skartajā apvidū bijušas 98,2 % pacientiem, bet paaugstināta ķermeņa temperatūra slimības sākumā – tikai 52,8 %. Analizējot Tbc spondilīta un pārējo lokalizāciju Tbc riska faktorus konstatēts, ka tuberkuloze anamnēzē vai rentgenoloģiski konstatējamas posttuberkulozas pārmaiņas plaušās bijušas citu Tbc lokalizāciju gadījumā (p<0,01). Arī bezdarbnieku skaits pārējo lokalizāciju kaulu Tbc gadījumā bijis lielāks (p<0,001) Laboratorās diagnostikas loma slimības sākumā ir nespecifiska, bet iekaisuma rādītāji palīdz slimības norises izvērtēšanā. Kaulu – locītavu Tbc diagnostikā izšķiroša nozīme ir patohistoloģiskai izmeklēšani (100 %), bet bakterioloģiski diagnozi apstiprināt izdevās 38 %. Visi pacienti tika ārstēti kombinējot ķirurģisku iejaukšanos un uzsākot specifisko medikamentozo terapiju. Atkārtota operācija bija nepieciešama 33 % pacientu. Slimības patohistoloģisks apstiprinājums bija 100 %, bet pozitīva bakterioloģija – 35,8 % uzsējumu, 29,5 % tika iegūts uzsējot uz šķidrajām barotnēm ( BACTEC metode). Paralēli bakteriāla iekaisuma gadījumā pozitīvs uzsējums bija 31,8 % gadījumu.

The aim of this research is to find all types of bone tuberculosis in Latvia from 1997 till 2007 and diferences between them. All 176 cases were surgically treated at the State Agency of Tuberculosis and Lung Disease and information got from patient history cards. From all types of tuberculosis infection in Latvia 1 % is bone tuberculsis. M.Tuberculosis more often affects spine – 68 %, from them men`s are more than women : 104 (59,1%) against 72 ( 40,9%). In case of Tbc spondylitis 89,1 % infection affect 2 vertebra, but abscess formation - 70 % . From all parts of the spine Tbc spondylitis attack lumbal part in 65,8 % . Next group is Tbc coxcytis – 10, 7 . From risk factors have to mention invasive manipulations in last months – 46 %, and undergoing chronic disaese – 21,6 %, but concomitant active pulmonary Tbc and posttubercular changes in lungs were more often in the case of other localisation bone tuberculosis than tuberculous spondylitis (p<0,01). Localised pains were 98,2 % of patients, but elevated body temperature were only in 52,8 % cases. Laboratory analyses , like Leucocyte count , ESR or CRP level are nonspecific and these parameters are helpful in disaese observation period. Bacteriological confirmation of tuberculosis in tissue samples obtained during surgery was achieved in 35,8 % and 29,5 % by BACTEC method. Patohistologycal examination of the samples give`s 100 % positive result. All tissue samples were tested on other bacterias, and 31,8 % of them were coinfection. All patients were treated with surgical intervention and with specific drugs, but 33 % of them were needed reoperation.
Bone and joint tuberculosis in Latvia from 1997 till 2007
Keywords: Medicīna