Sociālā kapitāla nozīme notiesāto personu resocializācijas procesā kopienā - Pētersone, Juta (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Sociālā kapitāla nozīme notiesāto personu resocializācijas procesā kopienā” ietvaros tiks apskatīta sociālā kapitāla nozīme – kā resurss notiesātām personām, tā ietekme notiesāto personu resocializācijas procesā. Darba mērķis ir noskaidrot sociālā kapitāla nozīmi notiesāto personu resocializācijas procesā. Sociālais kapitāls ietver apkārtējas vides ietekmi uz cilvēku. Resocializācijas jēdziens ir ļoti plašs, zinātniskajā literatūrā tiek izmantots arī rehabilitācijas jēdziens, taču abu jēdzienu skaidrojumi un būtība var atšķirties pētot šo jēdzienu starptautiskajā literatūrā. Autore savā darbā izmantos jēdzienu – resocializācija, kas vairāk atbilst izvēlētajai mērķa grupai un esošajai izpratnei Latvijā, saistās ar sociālo iemaņu atjaunošanu un iekļaušanos sabiedrībā. Pētījums tiek balstīts uz sociālā kapitāla teorijām un to nozīmi resocializācijas procesā. Tiks apskatītas arī sociālā darba metodes – labas dzīves modelis un spējināšanas/spēcināšanas teorija. Pētījuma gaitā ir veiktas daļēji strukturētas intervijas ar ekspertiem, uzklausīti stāsti par gadījumiem, kad klientam ir notikušas pozitīvas pārmaiņas resocializācijas procesā. Kā arī tiks noskaidrots ekspertu skatījums uz pārmaiņu procesu, tā svarīgākajām iezīmēm un sociālā darba nozīmi resocializācijas procesā. Pētījuma rezultāti atklāj, ka sociālā kapitāla nozīme ir ļoti būtiska un svarīga resocializācijas procesā notiesātām personām. Tas ietekmē un veicina pārmaiņas cilvēka dzīvē, taču vissvarīgākais faktors, ir katra paša motivācija un vēlme veikt pārmaiņas. Sociālais kapitāls ir resurss, kas vecina šo pārmaiņu procesu cilvēkā. Atslēgas vārdi: Sociālais kapitāls, resocializācija, rehabilitācija, notiesāta persona, kopiena

As part of the master's thesis "The importance of social capital in the process of resocialization of convicted persons in the community", the importance of social capital - as a resource for convicted persons, its influence in the process of resocialization of convicted persons will be examined. The aim of the work is to clarify the importance of social capital in the process of resocialization of convicted persons. Social capital includes the influence of the surrounding environment on a person. The concept of resocialization is very broad, the concept of rehabilitation is also used in the scientific literature, but the explanations and meaning of the two concepts may differ when studying international literature. Varbūt - In her work, the author will use the concept - resocialization, which is more relevant to the selected target group and the existing understanding in Latvia, and is connected with the restoration of social skills and integration into society. The research is based on the theories of social capital and their importance in the resocialization process. Social work methods - the good life model and the ability/empowerment theory - will also be described. In the course of the research, semi-structured interviews with experts have been conducted and stories have been heard about cases where the client has experienced positive changes in the process of resocialization. As well as, the experts' point of view on the process of change, its most important features and the importance of social work in the process of resocialization will be clarified. The results of the study reveal that the importance of social capital is very essential and important in the resocialization process for convicted persons. It affects and promotes changes in a person's life, but the most important factor is each person's own motivation and desire to make changes. Social capital is a resource that promotes this process of change in a person. Key words: Social capital, resocialization, rehabilitation, convicted person, community
The importance of social capital in the process of resocialization of convicted persons in the community
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; Sociālais kapitāls; resocializācija; rehabilitācija; notiesāta persona; kopiena