Annas Brigaderes lugas “Maija un Paija” apguve 6. klasē - Liepiņa, Agate Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Diplomdarba “Annas Brigaderes lugas “Maija un Paija” apguve 6. klasē” mērķis ir pilnveidot skolēnu zināšanas par latviešu bērnu dramaturģiju un veicināt vērtību izpratni, izmantojot A. Brigaderes pasaku lugas "Maija un Paija" apguves metodisko variantu. Darbā ir 3 nodaļas. Pirmajā nodaļā analizēta mācību satura izstrādei nepieciešamā informācija un apguves iespējas A. Brigaderes pasaku lugai “Maija un Paija” un tajā ietvertajām mākslinieciskajām vērtībām, otrajā – raksturoti izmēģinājumdarbībā iesaistītās klases skolēni un jauniešu vecumposma īpatnības, aprakstīts mācību metožu izmantošanas pamatojums, kā arī iekļauts tematiskais plānojums, bet trešajā nodaļā aprakstīta materiāla aprobācija un sadarbības izvērtējums. Pētījuma rezultātā secināts, ka diplomdarba mērķis ir sasniegts: izstrādātais metodiskais variants skolēnu zināšanas par latviešu bērnu dramaturģiju ir pilnveidojis un veicinājis vērtību izpratni.

The aim of the diploma paper "The study of Anna Brigadere's play "Maija and Paija" in the 6th grade" is to enhance students knowledge of Latvian children's dramaturgy and promote understanding of values using the methodical approach of studying A. Brigadere's fairy tale play "Maija and Paija." The thesis consists of 3 chapters. The first chapter analyzes the information necessary for developing the study content and the learning possibilities of A. Brigadere's fairy tale play "Maija un Paija" and the artistic values contained in it, the second chapter describes the students and the characteristics of the adolescent age involved in the experimental work, describes the rationale for the use of teaching methods, and includes a thematic plan, while the third chapter describes the material approval and cooperation assessment. The research results indicate that the aim of the thesis has been achieved: the developed methodical approach to students' knowledge of Latvian children's drama has enhanced and promoted their understanding of values.
Studying the play “Maija un Paija” by Anna Brigadere in the 6th grade
Keywords: Izglītības zinātnes; mācību saturs; A. Brigadere; pusaudži; pasaku lugas; Maija un Paija