Viedo briļļu pielietojums tuvuma redzes slodzes novērtējumam - Dimitrijevs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā un sastāv no 31 lapām, 22 attēliem, 2 tabulām un 32 atsaucem uz literatūras avotiem. Šis pētījums ietver viedbrilles prototipa izstrādi, kas atvieglo datu vākšanu par laiku, kas cilvēki pavada pie datora. Darba mērķis bija noskaidrot cik daudz cilvēks ir noslogots ar darbu tuvumā. Attiecīgi ir izvēlēti tādi parametri: laiks, acs zīlītes novietojums un izmērs (milimetros). Mērījumi un testēšanā pilnīgi pabeigti tikai uz sevis. Veikts monitorings, 3 cikli, katrs 12 minutes. Monitoringā laikā cilvēks brivpratīgi dara visu kā ikdienās, lai dabūtu maksimālu dabiskus rezultātus. Acs zīlītes novietojums mainās atkarībā no tā, kādā attālumā cilvēks skatās uz konkrētu punktu. Jo tuvāk ir skata punkts, jo vairāk acis konverģē mediāli un uz leju, savukārt, skatoties tālumā acs zīlīte ieņem pozīciju augstāk un vairāk temporāli. Līdz ar to arī mainās zīlītes diametrs, tuvumā šaurāks, bet skatoties tālumā plātāks.

The bachelor's thesis is written in Latvian and consists of 31 pages, 22 images, 2 tables, and 32 references to literature sources. This research includes the development of a prototype of smart glasses that facilitate data collection on the time people spend at the computer. The aim of the work was to determine how much a person is occupied with work in the vicinity. Accordingly, the following parameters were selected: time, pupil position and size (in millimeters). Measurements and testing were completed entirely on oneself. Monitoring was conducted in 3 cycles, each lasting 12 minutes. During the monitoring, the person voluntarily does everything as usual to obtain the most natural results. The position of the pupil changes depending on the distance at which a person looks at a specific point. The closer the point of view, the more the eyes converge medially and downward, while looking into the distance, the pupil takes a higher and more temporal position. Consequently, the pupil diameter also changes, being narrower when looking at close objects and wider when looking at distant objects.
The Application of Smart Glasses for the Assessment of Near Vision Load
Keywords: Fizika; Darbs tuvumā; Datu apkopošana; Acu kustības un laiks; Zīlītes novietojums un izmērs; Viedbrilles