Abreviatūras dažādu reģistru tekstos - Brizga, Daila (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās attīstās arvien jauni komunikāciju veidi pateicoties tam, ka rodas jaunas valodas kā, piemēram, elektroniskie teksti. Tādēļ abreviatūru lietojums dažādu reģistru tekstu veidos mainās. Šis pētījums izskata vispāratzītus strupinājumus un grafiskās abreviatūras formālos un neformālos Britu nacionālā korpusa (BNC) un Loyola korpusa tekstos. Teorētiskās daļas rezulāti liecina, ka pastāv dažādi abreviatūru veidi, piemēram, strupinājumi, kuri ietver sarunvalodas vai slenga pazīmes, taču daži strupinājumi ir reģistrēti standarta angļu valodā. Atsaucoties uz empīriskās daļas pētījumu, korpusa lingvistikas metodoloģija, šajā gadījumā kvantitatīvais pētījums strupinājumu un grafisko abreviatūru biežuma tekstos noteikšanai, atklāja, ka grafiskās abreviatūras ir pārsvarā sastopamas formālos Britu nacionālā korpusa tekstos, taču nav sastopamas Loyola korpusā, turpretim strupinājumi ir pārsvarā sastopami neformālos tekstos abos korpusos. Pamatojoties uz pētījumu, ir dotas rekomendācijas, pi

Nowadays new communication mediums are evolving due to the emergence of the new languages such as electronic texts. As a result, the use of abbreviations in texts of different formality levels changes. The Paper investigates the frequency of recognised clippings and graphical abbreviations in formal and informal texts of the BNC (British National Corpus) and Loyola corpus with the aim to explore their variations across the texts. The theoretical results indicate that there exist different types of abbreviations, for, example, clippings which hold a colloquial or slang character; however, some are registered in standard English. With a reference to the empirical findings, the application of corpus linguistics methodology, in particular, the quantitative research of clipping and graphical abbreviation frequency, revealed that graphical abbreviations prevail in the formal texts of the BNC, but do not occur in Loyola corpus, whereas clippings prevail in more informal texts in both corpora.
Abbreviations in Texts of Different Registers
Keywords: Valodniecība