Atslēgvārdi diskursā par bēgļu jautājumu vācu, latviešu un krievu elektroniskajos ziņu portālos (2015-2016) - Astahova, Alisa (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir „ Atslēgvārdi diskursā par bēgļu jautājumu vācu, latviešu un krievu elektroniskajos ziņu portālos (2015-2016)”. Darba mērķis bija noteikt, kādi valodiskie līdzekļi parādās tiešsaistes ziņu portālos par "bēgļu" tēmu. Šajā darbā pētījums balstās uz vēsturi, statistiku, likumdošanu, aptaujas rezultātiem un atslēgvārdiem, kas tiek prezentēti online ziņu portālos spiegel.de, delfi.lv, delfi.ru, aprakstot attieksmi pret bēgļu integrācijas procesu no Latvijas un Vācijas politiķu un iedzīvotāju perspektīvas, kā arī aprakstot adaptācijas procesu no bēgļa viedokļa. Pētījuma gaitā tika secināts, ka, Vācijas online ziņu portāls spiegel.de sniedz sīkāku informāciju salīdzinājumā latviešu un krievu portālu delfi.lv un delfi.ru par bēgļu integrācijas procesu, kā arī plašāku informāciju par bēgļu nākotnes plāniem un perspektīvām Eiropā. Tā rezultātā Vācijas pilsoņi ir vairāk gatavi gaidāmajai situācijai un ir viesmīlīgi un atbalstoši atšķirībā no Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir izteiktāka kultūras barjera neatkarīgi no etniskās piederības. Maģistra darba autore ir nonākusi pie secinājuma, ka pamatojoties uz šo informāciju, ir svarīgi paplašināt plašsaziņas līdzekļu lomu, jo tie funkcionē kā starpnieki, lai vienkāršotu un izskaidrotu visus juridiskos, politiskos, psiholoģiskos un citus aspektus situācijā ar bēgļiem pēdējos gados un lai tādējādi samazinātu, nevis pastiprinātu bēgļu krīzes izpausmes.

The Title of the given master work is “Keywords in discourse of refugee question in German, Latvian and Russian online news portals (2015-2016)” The goal of this master paper is to determine which verbal means appears in online news portals in the theme of "refugees". The research in this work is based on the history, statistics, legislation, results of a questionnaire and keywords presented in online news portals: spiegel.de, delfi.lv, delfi.ru., describing the attitude towards refugee integration process from a state’s, namely Germany, Latvia, and their citizen’s perspective along with the description of an adaptation process from a refugee’s point of view. During the research, it has been noted that German online news portal spiegel.de provides more detailed information, than Latvian and Russian portals: delfi.lv and delfi.ru, regarding refugee integration process, along with information about their future plans and perspectives in Europe. As a result, German citizens are more prepared for upcoming refugees and behave hospitably and supportive, unlike Latvian citizens, who builds up a national barrier between Latvian and Russian culture and Arabian culture. The paper’s author has also come to a conclusion that Based on this information it is important to use media as an intermediary between politics and basic everyday life, to simplify and to explain all the legal, national, psychological and other aspects of the situation with refugees in the last years and not to lead it to a refugee crisis.
Keywords in the Discourse on Refugee Issue in German, Latvian and Russian Online News Portals (2015-2016)
Keywords: Valodniecība; bēgļi; tautība; nācija; migrācija; arābu kultūra