Ultraplānu anodizēta alumīnija oksīda saturošu daudzslāņu sistēmu iegūšana un optiskās īpašības - Apsīte, Indra (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis ir izveidot daudzslāņu sistēmas, kas satur anodētu alumīnija oksīdu, un raksturot to optiskās īpašības. Noteikts poru augšanas ātrums skābeņskābes un sērskābes elektrolītos. Analizēta membrānu biezuma, porainības, izmantotā metāla un putināšanas leņķa ietekme uz daudzslāņu sistēmas optiskajām īpašībām. Veikta paraugu kristalogrāfiskā analīze, raksturojot poru augšanu un sakārtotību dažādās kristalogrāfiskajās plaknēs. Izstrādātas metodes daudzslāņu sistēmas pārklāšanai ar fluorescentiem materiāliem.

The aim of this work is to obtain metal covered ultra-thin aluminum oxide on aluminum using electrochemical methods. Pore growth rate in sulfuric and oxalic acid was determined. Work presents multilayer system color dependence of anodized aluminum oxide thickness, porosity, metal and coating angle. Influence of crystallographic orientation on pore growth and structure was analyzed. Different methods to deposit fluorescent nanoparticles on multilayer systems are described in this work.
Synthesis and optical properties of multilayer systems containing ultra-thin anodized aluminium oxide
Keywords: Ķīmija; ANODĒŠANA; ANODĒTS ALUMĪNIJA OKSĪDS; AAO; NANOPORAS; INTERFERENCE