Tumšās triādes personības iezīmju saistība ar vientulības izjūtu - Kārņupa, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv pozitīva korelācija starp tumšās triādes personības iezīmēm (makjavelismam, narcismam, psihopātijai) un vientulības izjūtu, kā arī noteikt, kura no trim iezīmēm uzrādīs visaugstāko korelācijas rādītāju ar vientulības izjūtu. Pētījuma piedalījās 161 respondents, no kuriem 123 bija sievietes, bet 38 vīrieši. Respondenti aizpildīja divas aptaujas – “Īso tumšās triādes skalu” (Short Dark Triad Scale SD3, Jones & Paulhus, 2014) un “Vientulības skalu” (The revised UCLA Loneliness Scale. Russell, Peplau, Cutrona, (Version 3), 1996). Rezultāti pierādīja, ka pastāv pozitīvas korelācijas starp tumšās triādes iezīmēm un vientulības izjūtu, bet visas korelācijas bija vājas. Narcisma iezīme uzrādīja vāju, bet statistiski nozīmīgāko korelāciju ar vientulības izjūtu, kas noraidīja otru pētījuma hipotēzi. Vēl rezultāti pierādīja, ka vīriešu grupai bija augstāki tumšās triādes rādītāji nekā sieviešu grupā. Nepastāvēja atšķirības abām dzimumu grupām vientulības izjūtā.

The aim of the current study was to find out whether there is a positive correlation between the dark triad personality traits (Machiavellianism, narcissism, psychopathy) and the feeling of loneliness, as well as to determine which of the three traits will show the highest correlation index with the feeling of loneliness. 161 respondents took part in the study, of which 123 were women, and 38 were men. Respondents filled out two surveys – “The Short Dark Triad Scale” (Short Dark Triad Scale SD3, Jones & Paulhus, 2014) and the "Loneliness Scale" (The revised UCLA Loneliness Scale. Russell, Peplau, Cutrona (Version 3), 1996). The results showed that there were positive correlations between dark triad traits and feelings of loneliness, but all correlations were weak. The trait of narcissism showed a weak but statistically most significant correlation with loneliness, which rejected the second research hypothesis. The results also showed that the male group had higher dark triad scores than the female group. There were no differences between the two gender groups in the feeling of loneliness.
Dark Triad Personality Trait Association with Loneliness Feeling
Keywords: Psiholoģija; tumšās triādes personības iezīmes; makjavelisms; psihopātija; narcisms; vientulības izjūta