Bērna veselīga dzīvesveida pamatkompetenču veidošanās pirmsskolas izglītības iestādē - Ivanova, Sandra (Latvijas Universitāte, 2015)
Tēma: Bērna veselīga dzīvesveida pamatkompetenču veidošanās pirmsskolas izglītības iestādē. Darba autore: Sandra Ivanova. Maģistra darbs izklāstīts uz 51 lapām, ietver 73 bibliogrāfisko vienību. Pētījuma mērķis: pilnīgāk izprast 5-6 gadu vecuma bērnu veselīga dzīvesveida kompetenču veidošanās praksi. Mūsdienās kompetenču veidošanās problēma ir aktuāla visos izglītības sistēmas posmos. Te nepieciešams mērķtiecīgs darbs, jau sākot no pirmsskolas, tāpēc padziļināti tika: apgūti: •LR MK Noteikumi par Valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām noteikto sešgadīgu bērnu dzīvesdarbības saturu, un citi Likumi un Noteikumi uz kuru pamata tiek nodrošināta pirmsskolas izglītība; •dokumenti par uzdevumiem Latvijas iedzīvotāju sabiedrības veselībā; •pirmsskolas izglītības mācību satura programma; •pirmsskolas pedagoģiskā procesa īpatnības; •5-6 gadu vecuma bērnu anatomiski fizioloģiskās īpatnības; •bērna psihomotorās un sociālās attīstības dominantes. pētītas Latvijas un pasaules zinātnieku atziņas par: •veselību, tās būtību un bērnu veselības problēmām; •veselīga dzīvesveida būtību, komponentiem, paradumiem; •apstākļiem, kuri veicina veselīga dzīvesveida veidošanos. noskaidrota: •kompetences jēdziena būtība; •5-6 gadu vecuma bērna kompetences definīcija, struktūra; •bērna veselīga dzīvesveida kompetences saturs un struktūra. Praktiskajā pētījumā tika vērtētas bērnu zināšanas par veselīga dzīvesveida komponentiem: uzturu un fiziskajām kustībām. Konstatētas uztura paradumu tendences, fizisko kustību aktivitāšu veidošanās īpatnības. Atlasīti veselīga dzīvesveida kompetences vērtēšanas kritēriji un izstrādāti to līmeņi. Atslēgas vārdi: 5-6 gadus veci bērni, kompetence, veselīgs dzīvesveids, bērna veselīga dzīvesveida kompetence.

Team: Development of Child’s Healthy Lifestyle Basic Competence The author Sandra Ivanova. Master thesis laid out on pages 51, 73 it includes bibliographic unit. The study aims: a fuller understanding of 5-6 years old children's healthy lifestyle competence development practices. Nowadays competence formation problem is acute at all stages of the education system. It is therefore necessary a purposeful work, ranging from pre-school, so depth was: acquire •Cabinet of Ministers Regulations on the State preschool education guidelines set six years old children's life content; and other laws and regulations on the basis of which is provided pre-school education; •documents on the tasks of Latvian population in public health; •pre-school curriculum program; •pre-school pedagogical process characteristics; •5-6 years of age children anatomically physiological characteristics; •the child's psychomotor development and social domination. studied Latvian and global scientific knowledge on: •health, its essence and child health problems; •healthy lifestyle nature components habits; •conditions that promote healthy lifestyle formation. established: •the essence of the concept of competence; •5-6 years of age the child's competency definition, structure; •the child's healthy lifestyle competence content and structure. Practical study evaluated children's awareness of healthy lifestyle components: nutrition and physical movements. Observed trends in eating behavior, physical motion activities in development peculiarities. Selected healthy lifestyle competency evaluation criteria and rules for their levels.
Development of Child's healthy Lifestyle basic Competence in Pre-school
Keywords: Pedagoģija