Ādas hromoforu sadalījuma noteikšana ādā ar multispektrālo attēlošanu - Saknīte, Inga (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir izpētīt iespējas vienkāršotai ādas hromoforu sadalījuma noteikšanai ar multispektrālās attēlošanas metodi, attēlu reģistrācijai izmantojot krāsu RGB sensorus. Hromoforu bilirubīna un hemoglobīna sadalījuma noteikšanai ādā tika uzņemti kopā 300 attēli 80 dažādiem zilumiem. Metode tika pārbaudīta arī ar bilirubīna un hemoglobīna maketiem. Eksperimentāli novērtētas iespējas detektēt ūdeni in vitro un in vivo, izmantojot silīcija fotodetektorus un šaurjoslas LED apgaismojumu. Lai novērtētu RGB attēlošanas efektivitāti, tika veikti paralēli mērījumi ar multispektrālās attēlošanas iekārtu CRi Nuance. Darba rezultāti parāda, ka ar vienkāršu RGB attēlošanas iekārtu ir iespējams iegūt bilirubīna un hemoglobīna sadalījuma kartes un novērot šo hromoforu parametru izmaiņas laikā. Ar izveidoto ūdens mērījumu iekārtu izdevās kvalitatīvi detektēt ūdeni in vitro.

The aim of this thesis is to explore possibilities to determine skin chromophore distribution in skin by multi-spectral imaging, by using RGB sensor devices for image acquisition. Totally 300 images of 80 different bruises were obtained in order to map chromophores bilirubin and haemoglobin. The method was also tested for bilirubin and haemoglobin phantoms. Possibilities to detect water in vitro and in vivo were estimated by using silicon photodetectors and narrow band LEDs. In order to estimate effectiveness of RGB imaging, measurements were done by multi-spectral imaging device CRi Nuance. The results show that it is possible to obtain bilirubin and haemoglobin distribution maps and observe changes of chromophore parameter values over time by using a simple RGB imaging device. It was possible to detect water in vitro by using water measurement device.
Determination of chromophore distribution in skin by multi-spectral imaging
Keywords: Fizika