Faktoru ietekme uz pensiju kapitāla finanšu plānošanu Latvijā - Dundure, Evija (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijā, līdzīgi kā citās attīstītajās valstīs, sabiedrība noveco, radot spiedienu uz valsts budžetu un nodokļu slogu darbspējīgā vecuma iedzīvotājiem un aktualizējot privāto pensiju uzkrājumu lomu un iedzīvotāju pensijas kapitāla finanšu plānošanas lēmumu ietekmi uz viņu pensijas ienākumu līmeni. Darba mērķis ir izpētīt pensijas kapitāla finanšu plānošanas faktorus un novērtēt to ietekmi uz Latvijas iedzīvotāju uzvedību, pieņemot lēmumus par privāto pensijas uzkrājumu veidošanu, kā arī izstrādāt ieteikumus pensiju sistēmas uzbūves uzlabošanai atbilstoši iedzīvotāju raksturojumam un uzvedības modeļiem. Pētījumā analizēti finanšu plānošanu ietekmējošie faktori Latvijā, pārbaudot izvēlētās teorijas pieņēmumus, kas faktorus aplūko trīs dimensijās - Spējas, Vēlme un Iespējas veidot uzkrājumus. Pētot katra iedzīvotāju segmenta demogrāfiskos rādītājus, atklājas viens no faktoriem, kam ir noteicošā loma uzkrājumu veidošanā, - iedzīvotāju ienākumu līmenis. Latvijas iedzīvotāju iedalījums plānotāju tipos, kā arī pētījums par iedzīvotāju priekšstatiem par pašreizējās pensiju sistēmas piedāvājumu pamato priekšlikumus pensiju sistēmas pilnveidošanai. Atslēgas vārdi: Pensiju sistēma, pensijas kapitāla finanšu plānošana, finanšu pratība, ienākumu līmenis.

In Latvia, similarly to other developed countries, the population is ageing, putting pressure on the state budget and the tax burden on the working-age population and highlighting the role of private pension savings and the impact of people's financial planning decisions on their retirement income. The aim of the paper is to investigate the factors of financial planning for retirement capital and assess their impact on the behaviour of the Latvian population when taking decisions on private retirement savings, as well as to develop recommendations for improving the design of the pension system according to the characteristics and behavioural patterns of the population. The study analyses the factors influencing financial planning in Latvia, testing the assumptions of the selected theory, which considers the factors in three dimensions - Capacity, Willingness and Opportunities to Save. The demographic characteristics of each segment of the population reveal one of the factors that play a decisive role in savings - the level of income of the population. The breakdown of the Latvian population into types of planners, as well as a study of the population's perceptions of the current pension system offer, justifies proposals for improving the pension system. Keywords: pension system, financial planning for retirement, financial literacy, income level.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika un vadība; Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība*Management, Administration and Management of Real Property