Pikolīnamīda virzīta kobalta katalizēta aminoskābju C(sp2)-H saites funkcionalizēšana - Čižikovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2022)
Pikolīnamīda virzīta kobalta katalizēta aminoskābju C(sp2)-H saites funkcionalizēšana. Izstrādātas jaunas, ērtas metodes fenilalanīna atvasinājumu funkcionalizēšanai, kas balstītas uz kobalta katalizētu, pikolīnamīda virzītu C-H saites aktivēšanu un funkcionalizēšanu. Literatūras apskatā ir apkopota literatūra par C-H saites aktivēšanu un to mehānismiem, mehānisma pētījumiem, par dažādām virzošām grupām, kā arī par modernākām kobalta katalizētām C-H saites funkcionalizēšanas reakcijām, izmantojot aizejošās virzošās grupas, aminoskābes un organiskos izocianīdus. Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms ir 123 lpp. Darbs satur 4 tabulas, 88 attēlus, tajā izmantoti 107 literatūras avoti.

Cobalt-catalyzed picolinamide directed C(sp2)-H bond functionalization of amino acids. Novel and efficient methods for phenylalanine derivative functionalization via cobalt-catalyzed picolinamide directed C-H bond activation and functionalization are demonstrated. Literature review summarizes the information about C-H bond activation and C-H activation mechanisms, about different directing groups as well as about the most recent examples on cobalt-catalyzed C-H functionalization reactions, employing traceless directing groups, amino acids, and organic isocyanides. The Master’s thesis is written in Latvian, it consists of 123 pages. It contains 4 tables, 88 figures and 107 references.
Cobalt-catalyzed picolinamide directed C(sp2)-H bond functionalization of amino acids
Keywords: Ķīmija; C-H FUNKCIONALIZĒŠANA; AMINOSKĀBES; KOBALTS; KATALĪZE; IZOCIANĪDI