Demokrātijas un efektivitātes aspekti ATR īstenošanas procesā, Preiļu rajona piemēri - Erts, Zigmārs (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā tiek apskatīti demokrātijas un efektivitātes aspekti Administratīvi teritoriālās reformas procesā Preiļu rajonā, kur īpaša uzmanība pievērsta Riebiņu novada piemēram. Pamatdoma izriet no R. Dāla izdalītās demokrātiskas sabiedrības pārvaldes fundamentālās pamatproblēmas – demokrātija vai efektivitāte, kas tiek saistīta ar Latvijā notiekošo Administratīvi teritoriālo pašvaldību reformu. Mērķis ir atklāt demokrātijas un efektivitātes aspektu klātesamību novadu veidošanās procesā izmantojot empīriskus novērojumus, kvantitatīvu un kvalitatīvu datu analīzi. Autors pierāda, ka pašvaldību apvienošanās Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros, līdz zināmai robežai, ilgtermiņā ir efektīva.

The work explores the aspects of democracy and efficiency in the process of Administrative territorial reform in Preili county where special attention is paid to the example of Riebini County. The prevailing idea derives from R. Dahl’ defined fundamental problem issue of a democratic society – democracy or efficiency that has a relation to the Administrative territorial reform of local authorities that now is taking place in Latvia. The objective is to reveal the presence of aspects of democracy and efficiency in counties’ forming process by using empiric observations, quantitative and qualitative data analysis. The author proves that the consolidation of local authorities within the framework of Administrative - territorial reform to a certain extent in long – term is efficient.
Aspects of democracy and efficiency (effectiveness) in ATR process, examples of Preili district
Keywords: Vadībzinātne