Pirmsskolas vecuma bērnu saskarsme ar pieaugušajiem kā komunikatīvās iemaņas priekšnosacījums - Meldere, Renāte (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darba temats ir ‘’Pirmsskolas vecuma bērnu saskarsme ar pieaugušajiem kā komunikatīvās iemaņas priekšnosacījums’’ . Darba mērķis: Noteikt dažādu rotaļu iedarbību uz pirmsskolas izglītības iestādes vecākās grupas bērnu saskarsmes prasmju attīstības gaitu. Pedagogi un fiziologi ir zinātniski pierādījuši, ka bērns attīstās rotaļājoties, darbojoties ar priekšmetiem. Jo plašākas iespējas bērna darbībai tiks radītas, jo veiksmīgāk ritēs viņa sensorikas uztveres un psihofizioloģiskās attīstības pilnveidošanās, to starp arī saskarsmes un komunikācijas iemaņu attīstība, jo pirmsskolas vecuma posmā katrs bērns ne tikai attīstās fiziski, bet arī attīstās viņa prāta spējas jeb psihiskie procesi, kā arī pilnveidojas saskarsmes spējas starp dažādu cilvēku grupām. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskas un praktiskās. Teorētiskajā daļā tiek analizēti pedagogu un psihologu atzinumi par saskarsmes un komunikācijas jēdzienu un būtību un pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes un komunikācijas iemaņām un raksturojumu, kā arī par pieaugušo ietekmi šo prasmju sekmēšanā.Pedagogu un psihologu atzinumi vienprātīgi apstiprina, ka tieši pirmsskolas vecumā bērni apgūst saskarsmes prasmes un iemaņas ar pieaugušajiem un vienaudžiem, apgūst saskarsmes normas un etalonus. Un šīs prasmes un savas patstāvības vajadzības bērni apmierina un izpauž tieši rotaļās. Praktiskajā daļā, tiek analizēts, kā veidojas bērna saskarsmes prasmes ar pieaugušajiem un vienaudžiem.Bakalaura darbā rasta atbilde uz to, kādas spēles visefektīvāk uzlabo bērna komunikatīvās prasmes, izpētīta un novērota dažādu rotaļu iedarbība uz pirmsskolas izglītības iestādes bērnu saskarsmes prasmēm. Darba ietveros tiek noskaidrots un ar pētījumu (hipotēze) apstiprinās, ka ar rotaļnodarbību palīdzību var attīstīt bērna komunikatīvās prasmes, un kā vecāki un audzinātāji spēj sekmēt bērna saskarsmes prasmju veidošanos. Bakalaura darbs sastāv no 2 nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras un informācijas avotu saraksta (38 vienības). Darba apjoms- 65 lappuses, kurās iekļauti 8 pielikumi, 2 attēli un 13 tabulas. Atslēgas vārdi: komunikācija, saskarsme, valoda, pirmsskolas izglītības iestāde, pirmsskolas vecuma bērni, audzinātāji, vecāki, VAK, rotaļnodarbības.

Theme of the bachelor thesis is “Preschoolers’ contact with adults as a prerequisite for communicative skills”. Aim of the thesis is to determine the effect of different games on the progress of the development of children's communication skills in the eldest age group of a preschool educational institution. Pedagogues and physiologists have scientifically proven that the child develops while playing and operating with objects. The more possibilities for the child's activities will be created, the better the coherence of his sensory perception and psycho-physiological development will flow. Also important is development of communication skills, since at the pre-school age every child not only develops physically, but also develops his mental capabilities or psychic processes as well as improves communication skills between different groups of people. Thesis consists of two parts – theoretical and practical. In the theoretical part are examined the opinions of pedagogues and psychologists about the concept and essence of communication, children’s communication skills and characteristics and the impact of adults on promoting these skills. The opinions of pedagogues and psychologists confirm that children acquire communication skills and abilities with adults and peers at the pre-school age, also they learn communication norms and benchmarks. And children express these skills directly through playing games. In the practical part is analyzed how the child's communication skills with adults and peers are formed. In this thesis the answer which games most effectively improves the communicative skills of a child is found, also are examined the effects of various games on the communication skills of pre-school children. The thesis explores and through research (hypothesis) confirms that communicative skills of a child can be developed through the use of play sessions, and how parents and educators can contribute to the development of child's communication skills. Thesis consists of 2 chapters, conclusions, proposals, list of sources of literature and sources of information (38 units). Workload - 65 pages, including 8 annexes, 2 figures and 13 tables. Key words: communication, language, preschool educational institution, preschoolers, educators, parents, VAK, play activities.
Preschoolers' contact with adults as a prerequisite for communicative skills
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; komunikācija; saskarsme; audzinātāji un vecāki; pirmsskolas izglītības iestāde; pirmsskolas vecuma bērni