Riska pārvaldība informācijas sistēmu integrācijā - Čurkovs, Natans (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā bakalaura darbā ir apskatīta riska pārvaldības nozīmīgā nozīme IT un informācijas sistēmās, palielinoties organizāciju atkarībai no tehnoloģijām, lai atbalstītu šos veicinātājus to darbības un stratēģisko mērķu sasniegšanai. Pētījuma pamatā ir Smart Business Solutions, Latvijas IT uzņēmums, kas nodrošina uzņēmuma resursu plānošanas sistēmu integrāciju. Pētījumā tiek pētītas pašreizējās riska pārvaldības sistēmas un novērtētas tās, pamatojoties uz ar IT saistītā riska pazīmēm. Tajā ir uzskaitīti tādi izplatīti riska faktori kā kiberdrošības draudi un atbilstības riski. Tajā uzsvērts, cik svarīgi ir veicināt stabilu riska kultūru un nodrošināt atbilstību normatīvajiem aktiem, lai stiprinātu organizācijas noturību un lēmumu pieņemšanu nepārtraukti mainīgā tehnoloģiskā vidē, izmantojot literatūras pārskatu un gadījumu izpēti.

This bachelor thesis discusses the significant importance of risk management in IT and information systems with the increased reliance of organizations on technology to support these enablers for their operations and strategic objectives. The research is based on the Smart Business Solutions, a Latvian IT company providing integration of enterprise resource planning systems. The research examines the current risk management frameworks, and assesses them based on the characteristics of IT-related risk. It lists common risk factors like cybersecurity threats and compliance risks. It highlights the significance of fostering a robust risk culture and ensuring regulatory compliance to bolster organizational resilience and decision-making in an ever-evolving technological environment through literature review and case studies.
Risk Management in the Integration of Information Systems
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Risk management; IT systems; risk identification; ERP; Organizational resilience