Mācību vide 4-gadīgo bērnu matemātisko prasmju apguves veicināšanai - Mihailova, Egita (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors : Egita Mihailova Darba vadītājs: Dr. paed. Ineta Helmane Darba nosaukums: Mācību vide 4.gadīgo bērnu matemātisko prasmju apguves veicināšanai. Darba pētījuma mērķis: teorētiski un empīriski pētīt 4 gadu vecumam atbilstošas vides izveide pirmsskolā matemātisko prasmju apguves veicināšanai. Pētījuma jautājums: Kāda mācību vides izveide 4.gadīgo bērna vecumam rada nepieciešamās matemātiskās prasmes apgūšānu pirmsskolā? Īss pētījuma saturs: Darbs ir izstrādāts, lai salīdzinātu teorētiskajā daļā apskatīto gan mācību vides iekārtošanu, gan attiecīgo matemātisko prasmju apguvi un salīdzināts ar empīriskajā jeb pētnieciskajā daļa novēroto. Pētnieciskais darbs ir veikts novērojot 4.gadīgo bērnu matemātisko prasmu atbilstībai ar pieņemtajiem sasniedzamajiem rezultātiem, tika mēģināts saprast, kādas ir pašreizējās zināšānas un pēc pētījuma veikšanas salīdzināts, kā tās ir izmainījušās. Tāpat novērota paša mācību vide grupiņā un veikta aptauja pirmsskolas izglītības skolotājiem, lai novērtētu, kā paši audzinātāji novērtē savu vidi un tā palīdzēšanu attīstīt matemātiskās prasmes. Darba sastāvs: Darbs ir izstrādāts ar divam nodaļām, kur pirmajai nodaļai ir trīs apakšnodaļas un otrajai nodaļai divas apakšnodaļas. Pirmā nodaļa ir autores atrastā teorija par šo tēmu, bet otrā nodaļa ir aprakstīts pētījums un ieteikumi mācību vides izveidošanai. Darbā ir 41 lapaspuses, iekļauti 12 attēli, 3 tabulas, 29 izmantoto literatūras un avotu skaits, 3 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskola, mācību vide, matemātiskās prasmes.

Author: Egita Mihailova Supervising professor: Dr. paed. Ineta Helmane Title of work: Learning environment to promote mathematical skills of 4- year-olds children. Objective of the work study: to study theoretically and empirically the development of an age-4 environment in pre-school to promote mathematical skills. Research question: How does the creation of a learning environment for a 4-year-old child lead to the acquisition of the necessary mathematical skills in preschool. Brief content of the study: This research is developed to find correlation between the arrangement of the educational environment, expected acquisition of the mathematical skills (as reviewed in the theoretical part) with what was observed in the empirical or research part. The research was conducted by observing the children aged 4. An observations were made to changes in abilities before and after changes in the educational environment . Also, a survey was conducted among preschool education teachers to evaluate how the educators themselves assess their environment and its assistance in developing mathematical skills. Composition of the work: The work is developed with two chapters, where the first chapter has three subsections and the second chapter has two subsections. The first chapter is the theory found by the author on this topic, while the second chapter describes the research and recommendations for creating a learning environment. The work consists of 41 pages, includes 12 figures, 3 tables, references to 29 sources, and 3 appendices. Keywords:pre-school, learning environment, mathematic skill
Learning environment for promoting the acquisition of mathematical skills of 4-year-old children
Keywords: Izglītības zinātnes; Pirmsskola; Mācību vide; Matemātiskās prasmes; Pre-shool