Nodokļu politikas nozīme mazo un vidējo uzņēmumu darbībā un attīstībā - Lapsiņa, Violeta (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbs ir izstrādāts ar mērķi izpētīt un noteikt kopsakarības starp valsts nodokļu politiku un mazo un vidējo uzņēmumu saimnieciskās darbības rezultātiem un attīstības iespējām. Veicot kokapstrādes uzņēmuma „Krastiņi”, kā tipiska mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvja, saimnieciskās darbības un finanšu pārskatu svarīgāko rādītāju analīzi, autore atklāj likumsakarības ar valstī un aiz tās robežām notiekošajiem procesiem cīņā ar „ēnu ekonomiku” un uzņēmēju izvairīšanos no nodokļu samaksas. Darbā akcentēta uzņēmumu finanšu pārskatu datu objektivitātes nepieciešamība, uz kuru bāzes tiek pētītas ekonomisko parādību likumsakarības un attīstības tendences valstī. Pēc situācijas izpētes un analīzes autore sniedz priekšlikumus nodokļu sistēmas un tās funkcionēšanas instrumentu pilnveidošanā.

Master diploma work's aim was to investigate the relationship between tax policy in Latvia and business results, development possibilities of small and medium enterprises. The analysis of business and key ratios of financial statements of wood processing enterprise "Krastiņi" as a typical representative of small and medium size enterprise, revealed relationship between economical processes in Latvia, as well as abroad, and shadow economy and entrepreneurs' avoidance of tax payments. Diploma work emphasizes the significance of fairness and true information of financial statements, on bases of which investigations and conclusions about economical processes and development trends are made. Author gives proposals for tax system and its functional tools improvements based on situation investigations and analysis.
The impact of taxation policy on the perfomance and development of small and medium enterprises
Keywords: Vadībzinātne