Acs priekšējo daļu salīdzinošais izvērtējums hidrogēla un silikonhidrogēla kontaklēcu nēsātājiem. - Kalniņa, Indra (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lappusēm. Darbs satur 31 attēlu, 7 tabulas, 32 atsauces uz literatūras avotiem un pielikumus. Darba mērķis: novērtēt acs priekšējo daļu izmaiņas HMKL un SHMKL lietotājiem. Darba uzdevumi: Novērtēt limba, bulbus konjunktīvas izmaiņas pēc Efrona skalas. Subjekti: pētījumā salīdzināti 200 plānotas nomaiņas mīksto kontaktlēcu nēsātāji. Metode: Objektīvi tika noteiktas acs priekšējo daļu izmaiņas pēc Efrona kontaktlēcu komplikāciju gradāciju skalas. Rezultāti: Biežākais hipoksijas pazīmju raksturs ir limbālā daļā. Tika atrasta korelācija starp acs priekšējo daļu izmaiņām un kontaktlēcu dioptriju stiprumu, un nēsāšanas ilgumu. Secinājumi: veicot HMKL nomaiņu uz SHMKL, samazinās hipoksijas izraisītās izmaiņas acs priekšējās daļās. Atslēgas vārdi: HMKL, SHMKL, Efrona skala, hipoksija.

Bachelor work is written in Latvian language, it contains 42 pages. The thesis includes 31pictures, 7 tables, 32 references and attachments. Purpose: to evaluate changes of anterior eye from hydrogel and silicone hydrogel soft contact lenses. Tasks: to evaluate limbal and bulbar redness with Efron scale. Subjects: there were examined 200 planned or replacement SCL users. Method: By objective considerations were defined anterior eye changes by Efron Grading Scales. Results: The most common changes are found in limbal part. There was found correlation between changes in the anterior eye, wearing experience and wearing time. Conclusions: Change of contact lens type resolves problems related to hypoxia, but there is no great drop in overall subjective complaints. Key words: HSCL, SHSCL, Efron scale, hypoxia.
Comparing anterior eye changes of hydro gel and siliconhydrogel lens users
Keywords: Fizika