Akūto pēcoperācijas sāpju intensitātes dinamika, modificējot multimodālo atsāpināšanu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā: 2018.-2021. gads - Ļebedeva, Veronika (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads. Pēcoperācijas sāpju ārstēšana ir izaicinoša un sarežģīta pēc traumatoloģiskās un ortopēdiskās ķirurģijas, bet ļoti nozīmīga pacienta ātrākai rehabilitācijai un vispārējai medicīniskai pieredzei. Multimodāla atsāpināšana ir sāpju ārstēšanas modelis, kurš sevī ietver farmakoloģisku, lokoreģionālu un nefarmakoloģisku sāpju ārstēšanu. Multimodālās analgēzijas modifikācija un pielāgošana slimnīcas praksei ir neatsverams ieguldījums pacientu pēcoperācijas sāpju mazināšanā. Mērķis. Darba mērķis bija pētīt sāpju intensitāti pēc traumatoloģiskām un ortopēdiskām operācijām Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kas veiktas 2018.-2021. gadā, salīdzināt ar datiem iegūtajiem 2015.-2018. gadā. Hipotēze. Veicot izmaiņas multimodālas atsāpināšanas protokolā pēc 2018. g. veiktā audita, izdosies samazināt pēcoperācijas sāpju intensitāti pacientiem pēc ortopēdiskām un traumatoloģiskām operācijām. Darba uzdevumi: 1)Apkopot un analizēt datus par pēcoperācijas sāpju intensitāti Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā no 2018.-2021. gadam. 2)Veikt datu salīdzināšanu ar iegūtajiem datiem 2015.-2018. gadā. 3)Novērtēt, vai intratekālā morfīna, femorālā nerva bloka katetra, deksametazona un gabapentīna izmantošana uzlabo pēcoperācijas atsāpināšanu. Materiāli un metodes. Retrospektīvs šķērsgriezuma pētījums par pacientiem, kas veica dažādas traumatoloģiskas un ortopēdiskas operācijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, visi pacienti parakstīja informatīvās piekrišanas veidlapu. Visiem pacientiem tika pielietota multimodāla terapija, ar nelielām variācijām ķirurģisko grupu ietvaros. Sāpju intensitātes novērtējums tika veikts četras reizes dienā, izmantojot vizuālo analogo skalu vai numerisko analogu skalu. Aptauju veica anestezioloģijas piektā gada rezidenti. Rezultāti. Kopumā pētījumā tika iekļauti 376 pacienti 9 dažādos operāciju veidos. No 376 pacientiem, analizējot vidējos sāpju rādītājus, vieglas sāpes operācijas dienā izjuta 228 (60,6%) pacienti, vidēji stipras sāpes izjuta 125 (33,2%) pacienti un stipras sāpes izjuta 23 (6,1%) pacienti. Pirmajā pēcoperācijas dienā vieglas sāpes izjuta 216 (57,4%) pacientu, 129 (34,3%) izjuta vidēji stipras sāpes un 31 (8,2%) izjuta stipras sāpes. Otrajā pēcoperācijas dienā, ar vismazāko pacientu skaitu, vieglas sāpes izjuta 74 (77,1%) pacientu, vidēji stipras sāpes izjuta 18 (18,8%) pacientu un 4 (4,2%) izjuta stipras sāpes.

Introduction. Perioperative pain management is a complex process after orthopedic surgery, and it is essential for faster patient recovery and overall medical experience. A multimodal analgetic approach uses a combination of different classes of analgesic and non-analgesic procedures – neuraxial, regional and local techniques. The modification and adaptation of multimodal analgesia to hospital practice is an important contribution to minimizing the patient’s postoperative pain. Aim. The aim of this study was to analyze postoperative pain between 2018 and 2021 after a modified multimodal analgesia protocol and to compare with a previous study conducted in 2015-2018. Hypothesis. After modifying the multimodal pain management protocol from the 2018 audit, it will be possible to reduce postoperative pain after trauma and orthopedic surgeries. Assignments: 1)To collect and analyse data on the intensity of postoperative pain in the hospital of Traumatology and Orthopaedics from 2018-2021. 2)To compare the data with the data obtained in 2015-2018. 3)To assess whether intrathecal administration of morphine, gabapentin, dexamethasone and femoral nerve catheter using improves postoperative pain relief. Materials and methods. A Retrospective cross-sectional study of patients who underwent 9 different orthopedic surgical procedures and signed informed consent forms. All patients received multimodal perioperative approach with some variations. Pain intensity was assessed using a visual analogue scale or numeric analogue scale administered by the fifth-year residents of anesthesiology. Patients were asked about their pain intensity four times a day. MS Excel was used for data collection and SPSS was used for statistical analysis. Results. Analyzing mean pain intensity, a total of 376 patients, on the day of surgery mild mean pain was felt by 228 (60,6%) patients, moderate mean pain was felt by 125 (33,2%) patients and severe mean pain was felt by 23 (6,1%) patents. On the first postoperative day, mild mean pain was felt by 216 (57,4%) patients, moderate mean pain was felt by 129 (34,3%) patients and severe mean pain was felt by 31 (8,2%) patients. On the second postoperative day mild mean postoperative pain was felt by 74 (77,1%) moderate mean pain was felt by 18 (18,8%) patients and severe mean pain was felt by 4 (4,2%) patients
Comparison of acute postoperative pain intensity before and after implementation of multimodal pain: 2018-2021
Keywords: Medicīna; Multimodālā atsāpināšana; Pēcoperācijas sāpes; Reģionālā anestēzija; Akūtas sāpes