Vermikomposta mikrobioloģiskā kvalitāte un ietekme uz augsnes mikroorganismu populācijām - Berkolde-Pīre, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija veikt mikrobioloģiskās analīzes paraugiem no 7 ražotājiem: 20 vermikomposta paraugiem, 2 substrātiem, 1 vermikomposta ekstraktam un 18 augsnes paraugiem, kurā iestrādāts vermikomposts. Vermikompostā un augsnē tika noteikts baktēriju kopskaits, mikroskopisko micēlijsēņu, raugu, aktinobaktēriju skaits, bet vermikompostā papildus tika noteikts zarnu nūjiņas grupas baktēriju skaits, Escherichia coli, Salmonella un Enterococcaceae esamība paraugos un potenciāli cilvēkam patogēnās micēlijsēnes. Vermikomposta paraugi atbilda LR MK 2006. g. 27. jūnija noteikumu Nr. 530 „Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi” mikrobioloģiskās kvalitātes prasībām. Vermikompostos konstatētas cilvēkam potenciāli patogēnas sēnes Aspergillus fumigatus, Scopulariopsis brevicaulis, Pseudallescheria boydii u.c.

The aim of the research was to carry out microbiological tests on samples from seven producers: 20 vermicompost samples, 2 substrates, 1 vermicompost extract and 18 soil samples field trial of vermicompost application. In vermicompost and soil bacteria, microscopic filamentous fungi, yeasts and actinobacteria were enumerated. Additionally in vermicompost number of coliforms and Escherichia coli were determined, and presence of Salmonella and Enterococacceae was detected, and potentially to humans pathogenic filamentous fungi were estimated. Vermicompost samples conformed to microbiological quality requirements defined in the Cabinet of Ministers of Latvia Regulation No. 530. Adopted 27 June 2006 „Regulations regarding the identification, quality conformity assessment and marketing of fertilisers”. Vermicompost contained fungi that potentially pathogenic to human, such as Aspergillus fumigatus, Scopulariopsis brevicaulis, Pseudallescheria boydii, and other species.
Microbiological quality of vermicompost and its impact on soil microbial populations
Keywords: Bioloģija