Mantas konfiskācija un tās izpilde - Rantiņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2012)
Mantas konfiskācija ir notiesātā mantas bezatlīdzības atsavināšana valsts labā. Mantas konfiskāciju pēc apjoma iedala – pilnīga mantas konfiskācija vai daļēja mantas konfiskācija. Tas ir viens no bargākajiem soda veidiem, jo ietekmē personas mantisko stāvokli. Notiesātā neapdomīgas rīcības rezultātā, tā var nonākt līdz nabadzības slieksnim. Mantas konfiskācija iesākumā var izpausties kā mantas arests, kā mantas apķīlāšana un realizēšana. Darbā ir apskatīti mantas konfiskāciju veidi krimināltiesībās. Tās efektivitāte un izpilde. Autore sniedz priekšlikumus, lai uzlabotu mantas konfiskācijas izpildi, t.i., soda mērķa sasniegšanu. Darbā parādīts neviennozīmīgais viedoklis par speciālo mantas konfiskāciju, kas nākotnē tomēr tiks iekļauta Krimināllikumā kā viens no soda veida, jo starptautiskā pieredzē tā ir primāra.

Confiscation of property is convicted of property expropriation without compensation of the State. Confiscation of property by the amount allocated - total or partial confiscation of propertyconfiscation of property. This is one of the most severe punishment, because a person's financial situation. Reckless behavior of convict, it can lead to a poverty threshold. Confiscation of property mayinitially take the form of property seizure, the seizure and enforcement. The paper deals with confiscation of property types in criminal law. Its efficiency and performance. The author providessuggestions to improve the enforcement of a confiscation of property, ie, the penalty goal. The paper shows the ambiguousposition of special confiscation in the future, however, will be included in the Criminal Law as a punishment, as internationalexperience is primary.
Confiscation of property and its implementation
Keywords: Juridiskā zinātne