Nacionālo simbolu loma un lietošana Latvijas zīmolu sociālo mediju komunikācijā platformā “Instagram”: 2024. gada publikāciju un auditorijas iesaistes un attieksmes analīze - Kobiņeca, Beāte (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Nacionālo simbolu loma un lietošana Latvijas zīmolu sociālo mediju komunikācijā platformā “Instagram”: 2024. gada publikāciju un auditorijas iesaistes un attieksmes analīze” analizēti pieci Latvijas zīmoli, to komunikācija platformā “Instagram” 2024. gadā. Pētījumā aplūkoti lietotie nacionālie simboli zīmolu sociālo mediju komunikācijā, to loma, lietošanas mērķi, kā arī auditorijas iesaiste un attieksme pret to izmantošanu. Teorētiskajā daļā izskaidrots nacionālisms un nacionālā identitāte (nacionālisms un nācija, nacionālā identitāte, nacionālie simboli), zīmolu komunikācija (zīmola jēdzieni un definīcijas, zīmolu sociālo mediju komunikācija, patriotisms un nacionālisms zīmolu komunikācijā), kā arī semiotika un vizuālā komunikācija (semiotika un zīmes, vizuālā komunikācija). Empīriskie dati iegūti ar kvalitatīvo kontentanalīzi, semiotisko analīzi, aptaujas anketu, kā arī intervijām. Darba rezultāti sniedz ieskatu Latvijas zīmolu nacionālo simbolu lietošanas tendencēm sociālajos medijos. Nacionālo simbolu lietošana Latvijas zīmolu sociālo mediju komunikācijā ir efektīva – to lietojums veicina auditorijas iesaisti, pozicionē zīmolu kā daļu no sabiedrībai, veido pozitīvu zīmola tēlu, kā arī veicina patriotismu un piederības sajūtas izjušanu Latvijai. Latvijas zīmoli savā sociālo mediju komunikācijā visbiežāk izmanto Latvijas valsts karogu, kas rada tiešas asociācijas ar valsts neatkarību un vēsturi, taču zīmoli lieto arī dažādus citus simbolus. Tiek lietoti nacionālie dabas simboli, Latvijas kultūras fenomeni, vēsturiski objekti, tradicionālie ēdieni u.c. nacionālie simboli, kas atklāj Latvijas nacionālo identitāti, kultūru, vēstures mantojumu un sabiedrībā nozīmīgas vērtības.

The bachelor's thesis “The role and use of national symbols in Latvian brand social media communication on platform Instagram: an analysis of 2024 publications and audience engagement and attitudes” analyses five Latvian brands and their communication on the Instagram platform in 2024. The study examines the national symbols used in brand social media communication, their role, purposes of use, as well as audience engagement and attitudes towards their application. The theoretical part explains nationalism and national identity (nationalism and the nation, national identity, national symbols), brand communication (brand concepts and definitions, brand communication on social media, patriotism and nationalism in brand communication), as well as semiotics and visual communication (semiotics and signs, visual communication). Empirical data were obtained through qualitative content analysis, semiotic analysis, a questionnaire survey, and interviews. The results of the study provide insight into the trends of using national symbols in the social media communication of Latvian brands. The use of national symbols in brand communication on social media proves to be effective – it encourages audience engagement, positions the brand as part of society, fosters a positive brand image, and promotes patriotism and a sense of belonging to Latvia. Latvian brands most frequently use the national flag in their social media communication, which creates direct associations with the country’s independence and history; however, various other symbols are also used. These include national nature symbols, cultural phenomena, historical landmarks, traditional foods, and other national elements that reflect Latvia’s national identity, cultural heritage, and socially significant values.
The role and use of national symbols in Latvian brand social media communication on platform Instagram: an analysis of 2024 publications and audience engagement and attitudes
Keywords: Komunikācijas zinātne; nacionālie simboli; zīmoli; sociālo mediju komunikācija; platforma “Instagram”; iesaiste