Ropažu novada toponīmi - Gžibovska, Gita (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba nosaukums ir „Ropaţu novada toponīmi”. Darba mērķis – vispusīga Ropaţu novada vietvārdu analīze, salīdzinot mūsdienu situāciju ar agrākos vākumos konstatētajiem faktiem. Darba uzdevumos ietilpst savākt toponīmus (ciemu, upju, kalnu, māju, purvu u.c. nosaukumus), analizēt tos no semantiskā, etimoloģiskā, derivatīvā viedokļa; sistematizēt tos un izdarīt secinājumus. Darbā ir analizēti 140 autores savākti Ropaţu vietvārdi. 63 no tiem citos publicētajos avotos nav sastopami. Analizējamais materiāls ir salīdzināts ar J. Endzelīna „Latvijas vietu vārdu” I. daļā (1922) atrodamo Ropaţu novada toponīmu vākumu, J. Endzelīna „Latvijas PSR vietvārdu vārdnīcas” datiem (I, II, 1956, 1961) , „Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Paaglis – Piķu-)” (2003), „”Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Pilaci – Pracapole)” (2006). Atslēgvārdi: Ropažu novads, toponīmi, toponīmika, vietvārdu darināšana, etimoloģija, semantika.

Title of the work is „Toponims of Ropaţi region”. General idea is to make analysis of place–names and compare them with the same toponims in printed sources. Tasks of the work is to find out toponims (names of villages, mountains, houses, bogs etc.), analize it from semantic, morphological and derivative point of view. It is analysed 140 place–names. 63 of them aren‟t published before. Toponims is compared with „Latvijas vietu vārdi. I” (1922), author – J. Endzelīns, „Latvijas PSR vietu vārdi. I– II” (1956, 1961), author – J. Endzelīns, „Latvijas vietvārdu vārdnīca (Paaglis – Piķu-)” (2003), ”Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Pilaci – Pracapole)” (2006). Key words: Ropaži region, toponims, toponimics, word formation, etymology, semantics.
Toponims of Ropaži Region
Keywords: Filoloģija