Dzīvesspēks un pateicība saistībā ar kara draudu radītām bailēm un trauksmi - Žurzdiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp dzīvesspēku, pateicību, kara bailēm un trauksmi, kā arī noskaidrot, kādā mērā dzīvesspēks, trauksme un pateicība prognozē kara bailes. Darba gaitā tika izvirzīti pētījuma papildjautājumi saistībā ar atšķirībām starp tiem indivīdiem, kuri praktizē un nepraktizē pateicības praksi. Pētījumā piedalījās 156 respondenti vecumā no 18 līdz 63 gadiem (M = 31,04, SD = 10,04). Dati tika iegūti no 129 sievietēm (82,7%) un 27 vīriešiem (17,3%). Pētījumā dalībniekiem tika lūgts aizpildīt elektronisku aptauju, visas izmantotās aptaujas tika adaptētas latviešu valodā šī bakalaura darba ietvaros: Pateicības aptauja – sešu jautājumu forma (The Gratitude Questionnaire – Six Item Form; McCullough, Emmons, & Tsang, 2002), īsā dzīvesspēka skala (Brief Resilience Scale; Smith, Dalen, Wiggins, Tooley, Christopher, & Bernard, 2008), kara baiļu skala, (The Fear of War Scale; Kalcza-Janosi, Kotta, Marschalko, & Szabó, 2022), ģeneralizēto trauksmes traucējumu skala (Generalised Anxiety Disorder Assessment; Spitzer, Kroenke, Williams, & Löwe, 2006). Pētījuma rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp dzīvesspēku, trauksmi un kara bailēm. Pārbaudot pētījumā pieņemtās hipotēzes, apstiprinājās, ka kara bailēm ir statistiski nozīmīga negatīva saistība ar trauksmi, turpretim pozitīva saistība ar dzīvesspēku. Rezultāti liecina, ka starp pateicību un kara bailēm nav saistību. Starp pateicību praktizējošiem un nepraktizējošiem indivīdiem tika atklātas nozīmīgas atšķirības. Rezultāti liecina, ka dzīvesspēks, trauksme un pateicība statistiski nozīmīgi prognozē kara bailes.

The aim of this bachelor thesis was to investigate the relationship between resilience, gratitude, fear of war and anxiety, and to find out to what extent resilience, anxiety and gratitude predict fear of war. Additional research questions were raised in the course of the work, relating to differences between individuals who do and do not practice gratitude. 156 respondents aged 18-63 years (M = 31.04, SD = 10.04) participated in the study. Data were collected from 129 women (82.7%) and 27 men (17.3%). Participants were asked to complete an electronic questionnaire, all questionnaires used in this study were adapted into Latvian language, within the framework of this bachelor thesis: The Gratitude Questionnaire - Six Item Form (McCullough, Emmons, & Tsang, 2002), The Brief Resilience Scale (Smith, Dalen, Wiggins, Tooley, Christopher, & Bernard, 2008), The Fear of War Scale (Kalcza-Janosi, Kotta, Marschalko, & Szabó, 2022), and Generalised Anxiety Disorder Assessment (Spitzer, Kroenke, Williams, & Löwe, 2006). The results of the study show that there are statistically significant associations between resilience, anxiety, and fear of war. Testing the hypotheses of the study confirmed that fear of war has a statistically significant negative relationship with anxiety, whereas it has a positive relationship with resilience. The results suggest that there is no relationship between gratitude and fear of war. Significant differences were found between gratitude practitioners and non- practitioners. The results show that resilience, anxiety, and gratitude are statistically significant predictors of fear of war.
Resilience and Gratitude Relation to Fear and Anxiety Caused by the Threat of War
Keywords: Psiholoģija; dzīvesspēks; kara bailes; trauksme; pateicība