Zweite Sammlung lettischer Sinn- oder Stegreifs Gedichte - Bergmann, Gustav (G. Bergmann, 1808)
Plašāka latviešu folkloras dokumentēšana un publicēšana uzsākta 19. gs.; pirmo krājumu autors ir Baltijas vācu izcelsmes garīdznieks – Gustavs fon Bergmans (Gustav von Bergmann ; Vidzemē ; 1749-1814). Savā tipogrāfijā iespieda pirmos latviešu tautasdziesmu jeb "latviešu gudrību, latviešu epigrammu" (lettischer Sinn- oder Stegreifs Gedichte) krājumus. Krājums satur 252 dziesmas. Izmantotas paša sastādītāja G. Bergmana, kā arī Eitnera, K. Hardera, Keslera un J. K. Šrēdera Kurzemē un Vidzemē (Cēsīs, Dikļos, Ērgļos, Limbažos, Rencēnos, Rubenē, Rūjienā un Valmierā) pierakstītās 249 latviešu tautasdziesmas un 3 mīklas. Pievienotie paskaidrojumi vācu valodā. Priekšvārdos viena tautasdziesma igauņu, divas – lietuviešu valodā, 55. lpp. trīs vārdi franču valodā. Bibliogrāfiski aprakstīts: Seniespiedumi latviešu valodā, 1525-1855 / Nr. 835.
Zweyte Sammlung Lettischer Sinn- oder Stegreifs Gedichte
Latviešu epigrammu jeb improvizāciju otrais krājums
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; folklora; latviešu tautasdziesmas