Hēlija un ūdeņradi saturošu zemtemperatūras plazmu diagnostika - Granāts, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā tika veikti augstfrekvences bezelektrodu lampu (ABL) spektrālie mērījumi ar Avantes AVS-PC2000 spektrometru. Apskatītās lampas bija pildītas ar He, He+H2 un Ar+H2. Iegūtie rezultāti tika pārrēķināti absolūtajās intensitāšu vienībās, izmantojot kalibrētu Avantes AvaLight-DH-S deiterija halogēna etalona gaismas avota Halogēna lampu. Tika izveidotas programmas kalibrācijas datu pārrēķināšanai un datu apstrādes atvieglošanai. Spektrālo līniju intensitātes tika reģistrētas pie dažādām ģeneratora ППБЛ-ЗМ ierosmes strāvām. Tika pētīta ūdeņraža ietekme uz hēlija un argona izlādes intensitāti. Spektrālo līniju intensitāšu atkarība tika pētīta atkarībā no lampu formas.

Spectral measurements were made with Avantes spectrometer AVS-PC2000 to observe high-frequency electrodeless discharge lamps. Lamps were filled with He, He+H2, and Ar+H2. Results were recalculated in absolute intensity values using halogen lamp of the calibrated Avantes AvaLight-DH-S deuterium-halogen etalon light source. Two programs were created for calibration data recalculation and data processing improvements. Spectral line intensities were registered with different excitation currents of the generator ППБЛ-ЗМ. Hydrogen influence on helium and argon discharge intensity was studied. Intensity dependence of spectral lines depending on shape of the lamps was researched.
Diagnostics of helium and hydrogen containing low temperature plasma
Keywords: Fizika