Lēcu virsmas atstarotās gaismas ietekme uz redzes kvalitāti - Rižkova, Natālija (Latvijas Universitāte, 2021)
arbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 39 lapaspusēm. Tas satur 13 attēlus, 4 tabulas, 32 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis ir dzidrināto pārklājumu un briļļu lēcu refrakcijas koeficienta ietekmes uz redzes asumu izpēte. Darba mērķa sasniegšanai 20 pacientiem tika piedāvāti redzes asuma pārbaudes testēšanas pētījumi: ar augstā indeksa lēci bez dzidrinātā pārklājuma, ar augstā indeksa lēci ar atstarojošo pārklājumu, ar lēcu ar refrakcijas koeficientu 1.5 un dzidrināto pārklājumu. Pēc darba rezultātiem tika secināts, ka starp rezultātiem, kas saņemti ar lēcu ar pārklājumu izmantošanu, īpašas starpības nav. Tomēr, augstā indeksa lēca bez papildus pārklājuma lielā mērā samazināja eksperimenta dalībnieku redzes asumu.

Present work was published in Latvian language, on 39 pages. It contains 13 figures, and 4 tables, 32 of references were used throughout the text. Aim of the current Master's degree project was to demonstrate how lense refractory coefficient and antiglare coating affect visual capacity in humans. Materials and methods: visual capacity of 20 patients was determined using the following equipment: high refractory coefficient lens with antiglare coating, high refractory coefficient lens without antiglare coating, and lens with refractory coefficient of 1.5 and antiglare coating. After considering gathered data it was determined that difference in visual capacity in use of lenses with antiglare coating but different refractory coefficient is negligible. In contrast, data reported on use of non-antiglare coated lenses demonstrated considerable loss of visual capacity in participants.
Influence of the Reflected Light from the Lens Surfaces on Vision Quality
Keywords: Fizika; refrakcijas koeficients; dzidrinātais pārklājums; redzes asums; Gaismas interference