Plūdu apdraudēto teritoriju modelēšana Jelgavas pilsētā - Godiņš, Guntars (Latvijas Universitāte, 2010)
Savā maģistra darbā „Plūdu apdraudēto teritoriju modelēšana Jelgavas pilsētā” pētu plūdu rašanās iemeslus, radīto zaudējumu vēsturi Latvijā un citur pasaulē, veidoju un analizēju plūdu modeļus pie dažādām applūšanas varbūtībām konkrētai teritorijai un salīdzinu tos ar 2010. gada pavasara plūdiem Jelgavas pilsētā. Aplūkoju ieteicamos pretplūdu pasākumus, veicu izmantoto metožu salīdzinājumu ar pasaulē pieľemto praksi. Izanalizējot izstrādātos plūdu modeļus pie dažādām applūšanas varbūtībām p=1%, p=5%, p=10% un p=25%, var secināt, ka Jelgavas pilsētai draud lielu platību applūšana, īpaši pie 1% applūšanas riska. Biežāk iespējamie applūšanas riski pēc izstrādātajiem plūdu modeļiem nodara lielu kaitējumu un plašās teritorijās pie ūdenstecēm – Lielupes, Vircavas, Svētes un Platones, kā arī vietās, kur reljefa augstuma atzīmes ir ļoti zemas. Modelējot Jelgavas pilsētas applūstošās teritorijas, tiek iesākts darbs ar Eiropas Komisijas pieľemto direktīvu par plūdu riska pārvaldību, kas nosaka, ka līdz 2011. gadam jāizvērtē applūšanas risku zonas dalībvalstīs, tai skaitā Latvijas Republikā. Savā maģistra darbā esmu arī noteicis Jelgavas pilsētas plūdu postījumu vietas un izveidojis applūstošo teritoriju uzskates materiālus. Turpmākie pētījumi paredz izveidot plūdu riska pārvaldības plānus. Maģistra darba atslēgas vārdi: plūdi, modelēšana, applūstošās teritorijas, Jelgavas pilsēta.

In my master work " Areas of flood risk modeling in the city of Jelgava" I do a research work of flood causes, a history of flooding in Latvia and in rest of the world, I` am creating and analyzing the flood models at different flooding probabilities for a particular territory and compare them with the floods in the spring of 2010 in the city of Jelgava. I am examining the recommended mitigation measures and doing a comparison of used methods according to the world adopted practice. After analyze of flood models at different flooding probabilities p=1%, p=5%, p=10% and p=25%, it can be concluded that the City of Jelgava threatens of massive flooding, especially at the so–called centennial flooding or a 1% risk of flooding. The potential risks of flooding, after the developed flood models, could do a great damage to vast areas near watercourses – Lielupe, Vircava, Svete and Platone, as well as places where the terrain height marks are very low. The modeling of flood risk areas in the city of Jelgava starts a work with the European Commission Directive on flood risk management, which requires that by 2011 have to assess the risk of flooding areas in member states, including the Republic of Latvia. In my master work, I have also determined the flood sites of the city of Jelgava and I have a created a visual materials of flooded areas. Further research intends to envisage the creation of flood risk management plans. The key words for Master work: floods, modeling, flood areas, the city of Jelgava.
Areas of Flood Risk Modelling in the City of Jelgava
Keywords: Ģeogrāfija