Homoseksuālu personu tiesību evolūcija Latvijas teritorijā no 1961. gada līdz mūsdienām - Suseja, Ieva Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā analizēts Latvijas PSR Kriminālkodeksā minētais “pederastijas” jēdziens, tā saistība ar homoseksualitāti un jēdzienu nodalīšanas nepieciešamība. Tiek pētīta homoseksuālu personu tiesību attīstība no 1961. gada, kad normatīvais regulējums paredzēja šādu personu kriminālatbildību par stāšanos viendzimuma dzimumsakaros, līdz mūsdienām, kad personu līdztiesības attīstības rezultātā ne tikai atcelta kriminālatbildība par šādām darbībām, bet tiek arī strādāts pie homoseksuālu personu diskriminācijas izskaušanas. No tiesu prakses izpētīti tiesību attīstības posmi, veiktās darbības un tā ietekme uz mūsdienu homoseksuālu personu tiesību regulējumu Latvijas Republikā, kā arī izpētīts vēsturiskā regulējuma atcelšanas posms un atcelšanas iemesli. Darbā izvērtēts arī mūsdienu esošais regulējums attiecībā uz homoseksuālu personu pamattiesībām. Darba rezultātā secināts, ka līdz ar Latvijas PSR tiesu prakses un normatīvā regulējuma attīstību attīstījušās arī homoseksuālu personu tiesības, tomēr tas negatīvi ietekmējis mūsdienu regulējumu. Papildus secināts, ka mūsdienās Latvijas Republikā nepieciešami uzlabojumi normatīvajā regulējumā, lai nodrošinātu visu personu līdztiesību.

The paper analyses the notion of "pederasty" in the Criminal Code of the Latvian SSR, its relation to homosexuality and the necessity to separate the notions. It studies the development of the rights of homosexual persons from 1961, when the legal framework criminalized such persons for entering into same-sex sexual relations, to the present day, when the development of equality of persons has not only led to the abolition of criminal liability for such acts but has also led to efforts to eliminate discrimination against homosexual persons. The stages of the development of the law, the actions taken and its impact on the contemporary regulation of the rights of homosexual persons in the Republic of Latvia are examined from case law. The paper looks at the historical period of repeal and the reasons for it and assesses the current regulation of the fundamental rights of homosexual persons. As a result of the study, it is concluded that the rights of homosexual persons have developed along with the development of the case law and legal framework of the Latvian SSR, but this has had a negative impact on the contemporary legal framework. Additionally, it is concluded that improvements in the legal framework are needed in the Republic of Latvia today in order to ensure equality of persons.
Evolution of the rights of homosexual persons in the territory of Latvia from 1961 to the present
Keywords: Juridiskā zinātne; pederastija; homoseksualitāte; Latvijas PSR Kriminālkodekss; homoseksuālu personu tiesības