Noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijas problēmas saskaņā ar Krimināllikuma 317. pantu - Žunda-Rimšāne, Arta (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba autore veica pētījumu par noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā, un tieši, par Krimināllikuma 317. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – dienesta pilnvaru pārsniegšana, noskaidrojot šī noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes un atklājot problēmas, kas rodas nepareizi novērtējot kādu no tām. Turklāt maģistra darbā secināts un doti priekšlikumi, kādas darbības Krimināllikuma piemērotājiem veicamas, nolūkā pareizi identificēt vai noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir valsts amatpersona Krimināllikuma izpratnē. Tāpat darba autore sniedz būtiska kaitējuma kvalificēšanas pazīmes, īpaši izpētot, kā kaitējums, kas nav nosakāms mantiskā vērtībā, ir atzīstams par būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, vai ar likumu aizsargātām personas interesēm. Analizējot Krimināllikuma 317.pantā paredzētos noziedzīgā nodarījuma kvalificējošos sastāvus, autore sniedz katra tā raksturojumu, kā arī, pamatojot izdarītos secinājumus ar judikatūrā nostiprinātām un tiesu praksē paustām atziņām, norāda uz noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijas problēmām. Maģistra darba atslēgvārdi: noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā; valsts amatpersona; dienesta pilnvaru pārsniegšana; būtisks kaitējums; kriminālatbildība; dienesta stāvoklis.

Author of the Master Paper conducted the research on criminal offence related with the abuse of the official authority in the public institutions, and namely, regarding the criminal offence provided for by the Section 317 of the Criminal Law – exceeding the official authority, by clarifying the constituent elements of the mentioned criminal offence and discovering the problems arising from an incorrect weighting up of any of them. Additionally in the Master Paper are given conclusions and proposals on actions to be taken by persons applying the Criminal Law with purpose to identify whether a perpetrator of a criminal offence is the public official in terms of the Criminal Law. Further the author of the Paper gives qualifying elements of the substantial detriment, especially studying how a detriment that may not be expressed in pecuniary value should be treated as substantial detriment to the State power or governance order, or to the person’s interests protected by the laws. While analysing the qualifying constituent elements of the criminal offence provided for by the Section 317 of the Criminal Law, the author provides the characterization of each such element, as well as outlines the qualification problems of the criminal offences, giving the reasoning of the made conclusions by referring to findings that are validated by the law scientists and established by the case-law. Key words of the Master Paper: criminal offences related with the abuse of the official authority; public official; exceeding the official authority; substantial detriment; criminal liability; official position.
Problems related with the qualification of the criminal offence pursuant to the Section 317 of the Criminal Law
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā; valsts amatpersona; dienesta pilnvaru pārsniegšana; būtisks kaitējums; kriminālatbildība