Īso piespēļu mācīšanās nozīme U-9 futbolistu treniņa procesā. - Kudiņš, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir ‘’Īso piespēļu mācīšanas nozīme U-9 futbolistu treniņa procesā’’. Kvalifikācijas darba mērķis ir noskaidrot, kā īso piespēļu mācīšana ietekmē U-9 futbolistu treniņu procesu. Kvalifikācijas darba teorētiskā daļa aprakstīts par U9 futbola treniņu struktūru un galvenajiem principiem futbola treniņos, Futbola piespēļu veidi un kā tās apmācīt, un U9 vecumposma fizioloģiskie, psiholoģiskie raksturojumi. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļa ir veikts eksperiments, kurā piedalījās futbola klubā “Ādaži” spēlētāji, no kuriem 6 spēlē A komandā un 6 spēlē, kuri spēlē B komanda. Eksperimentā gaitā tika veikti trīs testi, kuru laikā tika salīdzināti abu komandu rezultāti. Rezultāti pierāda, ka regulāra īso piespēļu apmācība uzlabos U9 futbolistu tehnikas prasmes, veicinot augstāku precizitāti, ātrumu un spēka pielāgošanu dažādās spēles situācijās. Darba noslēgumā tika secināts, ka strukturēts treniņu process, individuālā pieeja un uzdevumu dažādība veicina ne tikai spēlētāju tehnisko attīstību, bet arī spēlētāju motivāciju un sadarbību sava starpā. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām un 10 apakšnodaļām, secinājumiem un izmantoto informācijas avotu saraksta.

The topic of the qualification work is ‘‘The significance of passing drills in the training process of U-9 football players’’. The aim of the qualification work is to find out how teaching short passes affects the training process of U-9 football players. The theoretical part of the qualification work describes the structure of U9 football training and fundamental football training, types of football passes and how to train them, and the physiological and psychological characteristics of the U9 age group. In the practical part of the qualification work, an experiment was conducted in which players from the football club “Ādaži” participated, 6 of whom play in the A team and 6 in the B team. During the experiment, three tests were conducted, during which the results of both teams were compared. The results prove that regular short pass training will improve the technical skills of U9 football players, promoting higher accuracy, speed and force adjustment in various game situations. The conclusion of the work is that a structured training process, an individual approach and a variety of tasks contribute not only to the technical development of players, but also to the motivation and cooperation of players among themselves. The qualification work consists of an introduction, 2 chapters and 10 subsections, conclusions and a list of information sources used.
The significance of passing drills in the training process of U-9 football players
Keywords: Sporta treneris [2024]; piespēle; bērni; treniņu process; futbols