Boreālā bioma skujkoku mežu raktstursugu izplatība Latvijā - Vaivode, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2006)
Latvija ir daudzu augu sugu izplatības robežvalsts. Vairāk kā 400 vaskulāro augu sugām, Latvijā ir to areāla dienvidu, ziemeļu, rietumu vai austrumu robeža. Darbā ir analizēts boreālajam biomam raksturīgo 13 vaskulāro augu sugu atradņu izvietojums, kurām Latvijā vai arī tās pierobežas reģionos ir to izplatības dienvidu robeža. Izveidota boreālo augu sugu atradņu datu bāze (Microsoft Excel) un sastādītas šo sugu izplatības kartes 10x10 km tīklojumā un analizēts atradņu izvietojums ainavzemēs un klimata kontinentalitātes sektoros. Noskaidrots, ka Latvijā boreālās sugas lielākā daudzumā sastopamas augtenēs (biotopos), kuru klimatiskie apstākļi (vidēja un stipra kontinentalitāte), kā arī substrāts (purvi un mitrie meži) ir līdzīgi boreālā bioma biotopu struktūrai. Atslēgas vārdi: boreālais bioms, sugu izplatība, ainavzemes, klimata kontinentalitātes sektori, atradnes, biotopi.

Latvia is a border – country for the distribution of many species. More than 400 of vascular plant species have a south, north, west or east border of distribution area in Latvia. That is analysis of situation of localities of 13 vascular plant species, that are characteristic for the boreal biome and which have their south border of distribution area in Latvia or in its borderland regions. A data base of boreal plant species (Microsoft Excel) and maps of plant distribution (10x10 km) and analysis of localities situation in the landscape regions and sectors of the climate continentality have been made. It is established, that boreal plant species have found more in the locations (biotopes), where climatic conditions (medium and high continentality) and substratum (mires and moist forests) are similarly to the structure of biotopes of the boreal biome. Key words: boreal biome, distribution of species, landscape regions, sectors of the climate continentality, localities, biotopes.
The distribution of boreal coniferous forest character species in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija