Privātā un sabiedriskā sektora algu atšķirības un to noteicošie faktori Latvijā un Eiropas Savienībā - Vilerts, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2021)
Promocijas darbā analizētas algu atšķirības starp privāto un sabiedrisko sektoru un to ietekmējošie faktori Latvijā un Eiropas Savienībā. Izmantojot darbaspēka apsekojuma mikrodatus no 2007. līdz 2018. gadam, secināts, ka sabiedriskā sektora darbinieku algas Latvijā (it īpaši Rīgā) ir statistiski nozīmīgi zemākas nekā pēc sociālekonomiskajām īpašībām pielīdzināmiem privātā sektora darbiniekiem. Visizteiktāk tas bija novērojams ekonomiskās krīzes laikā un pirmajos gados pēc tās, kā arī algu sadalījuma augstākajās decilēs un augsti apmaksātajās profesiju grupās. Empīriskās analīzes otrajā daļā, izmantojot informāciju par 27 ES dalībvalstīm no 1995. līdz 2018. gadam, ar ekonometriskām metodēm iegūtas liecības, ka ES dalībvalstīs sektoru algu atšķirības nosaka gan institucionālo, gan makroekonomisko, gan arī fiskālo vidi raksturojoši faktori

This study investigates the public–private sector wage gap and its determinants in Latvia and the European Union. Using microdata from the labour force survey of Latvia covering a period from 2007 to 2018, this study finds that wages for the public sector employees in Latvia (especially in Riga) are statistically significantly lower than wages of comparable private sector employees. It is particularly evident in period covering the economic crisis and subsequent years, in the highest deciles of wage distribution, and in relatively well-paid occupational groups. In the second part of empirical analysis, using panel data of 27 EU member states over the period 1995-2018, this study provides evidence that cross-country differences in the public-private sector wage gap can be explained by institutional, macroeconomic and fiscal factors
Public-Private Sector Wage Gap and its Determinants in Latvia and the European Union
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Economics and business