Reakcijas laika saistība ar skriešanas un peldēšanas sprinta distanču rezultātiem - Brante, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā pētījumā tiek apskatīta dažādu mainīgo, tostarp reakcijas laika, ietekme uz vieglatlētikas un peldēšanas sacensību rezultātiem. Darba izstrādē tiek izmantoti jaunākie pieejamie Latvijas čempionāta sacensību rezultāti no Latvijas Vieglatlētikas savienības un Latvijas Peldēšanas federācijas mājaslapām, kas sniedz apjomīgu dalībnieku skaitu - iekļauti 96 vieglatlēti un 449 peldētāji. Lai analizētu datus, tiek izmantotas regresijas analīze un datu attēlošana grafikos. Galvenie šī darba rezultāti parāda, ka reakcijas laiks nav statistiski nozīmīgs prognozētājs sportista rezultātam vieglatlētikā, bet nozīmīgs peldēšanā, kā arī ir parādīts, ka dzimumam un vecumam ir statistisks nozīmīgums gan sacensību rezultāta prognozēšanā, gan reakcijas laika prognozēšanā. Iegūtie rezultāti ir nozīmīgi, jo šāda veida pētījums līdz šim nav ticis veikts Latvijā, kā arī apzinoties mainīgos, kas ietekmē reakcijas laiku un sportista rezultātu distancē, tie var palīdzēt treneriem un sportistiem pielāgot treniņu programmas individuālajām prasībām.

This study examines the influence of different variables, including reaction time, on performance in athletics and swimming competitions. The most recent available Latvian championship results from the “Latvijas Vieglatlētikas savienība” and “Latvijas Peldēšanas federācija” websites are used, which provide a large number of participants - 96 athletes and 449 swimmers are included. Regression analysis and graph projections are used to analyze the data. The main results of this work show that reaction time is not a statistically significant predictor of athlete performance in track and field, but is significant in swimming, and it is shown that gender and age are statistically significant in predicting both competition performance and reaction time. The results are significant because this type of study has not been conducted in Latvia before, and by understanding the variables that influence reaction time and athlete’s performance over distance, they can help coaches and athletes to tailor training programs to individual requirements.
Reaction time effect in running and swimming sprint results
Keywords: Sporta zinātne; reakcijas laiks; vieglatlētika; peldēšana; sprints