Mezenhimālo cilmes šūnu diferenciācijas noteikšana ar beziezīmes metodēm - Rožkalne, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba mērķis bija veikt ādas mezenhimālo cilmes šūnu (MCŠ) diferenciāciju un noteikt ar to saistītās morfoloģiskās izmaiņas izmantojot attēlveidojošo plūsmas citometriju. Izmantojām šo metodi, lai raksturotu un atšķirtu šūnas bez iezīmēm, kas kultivētas dažādos apstākļos (audzētas sferoīdos, diferencētas par adipocītiem, kultivētas doksorubicīna klātbūtnē). Morfoloģiskie dati tika analizēti, izmantojot programmatūru “IDEAS”. Rezultāti parādīja, ka adipodiferencētās šūnas var atšķirties ne tikai pēc lieluma, bet arī pēc spilgtā lauka signāla intensitātes un tekstūras parametriem. 2D un 3D MCŠ ir atdalāmas ar dažādiem tumšā lauka kanāla parametriem. Senescentās šūnas var atšķirt no kontroles šūnām. Atšķirības novērojamas arī atkarībā no senescenci izraisošā doksorubicīna koncentrācijas un kultivēšanas ilguma.

The aim of the Master’s thesis was to differentiate mesenchymal stem cells (MSC’s) and to identify morphological changes by using imaging flow cytometry. We used this method to characterize and distinguish non-labeled cell cultured under different conditions (cultured in spheroids, differentiated into adipocytes, cultured with doxorubicin). Morphological dara were analyzed the IDEAS software. The results showed that adipodifferentiated cells may differ not only in size but also in the intesity and texture of the bright field signal. The 2D and 3D MSC’s are separable by various dark field channel parameters. Senescent cells can be distinguished from control cells. Differences can also be observed depending on the senescene – induced doxorubicin concentration and duration of cultivation.
Label-free detection of mesenchymal stem cell differentiation
Keywords: Farmācija; MCŠ; adipodiferenciācija; senescene; attēlveidojošais; plūsmas