Acs modeļa optisko aberāciju novērtējums - Balode, Sandra (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 36 lapaspusēm latviešu valodā. Tas satur 11 attēlus, 1 tabula, 17 literatūras avotus. Darba mērķis: Novērtēt aberāciju daudzumu acs modelī ar šķidru polimēra lēcu un salīdzināt ar lielas emetropas populācijas mērijumiem. Darba uzdevumi: Izveidot Shaka hartmana aborametra shēmu; veikt aberāciju simulāciju MATLAB vidē; salīdzināt acs modeļa aberācijas ar lielas populācijas aberāciju apjomu. Metode: Acs modelim tika mērīts aberāciju apjoms. Tika simulēti attēli, kuriem noteiktas kontrasta līknes. Dati tika apkopoti un salīdzināti ar pētījumiem par aberāciju apjomu lielā populācijā. Rezultāti: Acs modeļa vidējais komas aberācijas daudzums 0,179 ± 0,016 µm un trīslapiņaberācijas apjoms 0,18 ± 0,13 µm iekļaujas lielas populācijas mērijumu normā. Atslēgas vārdi: optiskās aberācijas, acs modelis, optiskā kvalitāte.

Bachelor work has been written on 36 pages in latvian. It contains 11 pictures, 1 table and 17 sources of literature. Purpose: Measure the amount of aberrations in a model of an eye with a liquid polimer lens and compare with a large emmetrope popullation. Tasks: Construct a Shack-Hartmann aberrometer framework; perform a simulation in MATLAB medium; compare the aberrations of the eye model to the amount of aberrations in a large population. Method: The amount of aberrations were measured in an eye model. Simulated images were constructed and contrast slopes where measured. The data was gathered and compared to measurements of a large population. Results: The mean coma aberration of the eye model was 0,179 ± 0,016 µm and the mean of trefoil aberration was 0,18 ± 0,13 µm wich is the norm for a large population. Key words: optical aberrations, eye model, optical quality.
Evaluation of optical aberrations in the eye model
Keywords: Fizika; optiskās aberācijas; optiskā kvalitāte; acs modelis; akomodācija