Tehniskie risinājumi IT nozares darbinieku labsajūtas novērtēšanai - Upenieks, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir teorētiski apskatīt un aprakstīt, kas nosaka IT nozarē strādājošo darbinieku labbūtību, un kādi ir tās ietekmējošie faktori, kā arī apskatīt iespējamos tehnisko risinājumu veidus datu apkopošanā un darbinieka nākotnes labsajūtas un labbūtības prognozēšanu. Labsajūta ir attiecināma uz indivīda īslaicīgu sajūtu, taču labbūtība atspoguļo indivīda sajūtas ilgtermiņā. Labsajūtas nepārtraukta virkne veido labbūtību, kas ir svarīga uzņēmumiem un darba devējiem, domājot par darbinieku ilglaicīgu noturēšanos darba vietā un kvalitatīvu darba pienākumu izpildi. Tā kā IT nozarē attālināts darbs, elastīgs darba laiks un paaugstināta darba slodze kļūst ar vien biežāk sastopama, nereti tā netiek pietiekami uzraudzīta. Bakalaura darba ietvaros tiks aplūkotas dažādas automatizētas analīžu metodes, digitāli rīki un to savstarpējā mijiedarbība, kas iespējams varētu palīdzēt uzņēmumiem IT nozarē novērtēt savu darbinieku labbūtību. Apvienojot teorētisko analīzi un praktiskus piemērus, bakalaura darbs piedāvā organizācijām un uzņēmumiem stratēģijas, kā uzlabot darbinieku labbūtību ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību.

The objective of the Bachelor thesis is to theoretically examine and describe what determines the well-being of employees in the IT sector, and what are the influencing factors, as well as to summarise the possible technical solutions and predict the future well-being of an employee. Well-being has two branches of which one is related to short-term feelings of an individual, but another reflects the feelings of an individual in the long-term. A continuous series of short-term well-being forms the long-term well-being, which is important for companies and employers, when thinking about the long-term retention of employees in the workplace and the high-quality performance of work duties. As remote work, flexible working hours and increased workload are becoming more and more common in the IT sector, it is not sufficiently monitored. Within the framework of the Bachelor thesis, various technical solutions will be examined, those being, automated analysis methods, digital tools and their mutual interaction, which could possibly help companies in the IT sector to assess the well-being of the employees. Combining theoretical analysis and practical examples, the Bachelor thesis offers organisations and companies strategies for improving employee well-being with the help of modern technologies.
Technical solutions for assessing the wellbeing of IT workers
Keywords: Datorzinātne; Labbūtība; Manuāla datu apstrāde; Izdegšana; IT nozare; Darba vide