Vēlētāju likumdošanas iniciatīvu tiesiskais regulējums un īstenošanas problemātika Latvijā - Korlašs, Andris (Latvijas Universitāte, 2025)
Latvijas Republikas Satversmē ir ietverts Eiropas mērogā samērā unikāls regulējums, kas saistīts ar vēlētāju likumdošanas iniciatīvu realizāciju, paredzot ne tikai iespēju vēlētājiem sagatavot un iesniegt izskatīšanai parlamentam pilnīgi izstrādātu likumprojektu, bet vienlaikus arī tautas nobalsošanu gadījumā, ja parlaments noraida vēlētāju iniciatīvu. Līdzšinējā pieredze liecina, ka pastāvošais tiesiskais regulējums ir bijis ierobežojošs vēlētāju likumdošanas iniciatīvu praktiskai piemērošanai. Normatīvā regulējuma izmaiņas ir bijušas vērstas, lai ierobežotu Satversmē garantēto likumdošanas iniciatīvas iespēju ļaunprātīgu izmantošanu, taču ir konstatējams, ka tas ir novedis pie neatbilstošām sekām, jo vēlētāju likumdošanas iniciatīva kā tiešās demokrātijas instruments praksē ilgstošā laika periodā nav tikusi izmantota. Bakalaura darbā paredzēts veikt tiešās demokrātijas institūta regulējuma analīzi Latvijā, akcentējot Satversmes 78. panta saturu, piemērošanas praksi un judikatūras atziņas, kā arī likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” piemērošanas problemātiku. Ņemot vērā uzsākto diskusiju par nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām, darba mērķis piedāvāt iespējamus risinājumus esošo trūkumu un šķēršļu novēršanai, kas šobrīd kavē vēlētāju iesaisti likumdošanas iniciatīvu realizācijā.

The Constitution of the Republic of Latvia includes a relatively unique regulation on a European scale concerning the implementation of voters' legislative initiatives, providing not only the opportunity for voters to prepare and submit a fully elaborated draft law to the parliament for consideration, but also simultaneously providing for a referendum in the event that the parliament rejects the voters' initiative. Previous experience indicates that the existing legal framework has been restrictive in the practical application of voters' legislative initiatives. Amendments to the regulatory framework have been aimed at preventing the abuse of the legislative initiative opportunity guaranteed by the Constitution. However, it has been observed that this has led to unintended consequences, as voters' legislative initiative, as an instrument of direct democracy, has not been utilized in practice over a prolonged period. Bachelor's thesis will analyze the regulatory framework of the direct democracy institute in Latvia, with a particular focus on the content of Article 78 of the Constitution, its application in practice, and relevant jurisprudence. Additionally, it will examine the challenges associated with the implementation of the Law on National Referendums, Legislative Initiatives, and the European Citizens' Initiative. Considering the ongoing discussion regarding necessary amendments to the legal framework, the aim is to propose potential solutions to address existing shortcomings and obstacles that currently hinder voters' involvement in the realization of legislative initiatives.
Legal framework and implementation isssues of electoral iniciatives in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; tiešā demokrātija; vēlētāju likumdošanas iniciatīva; pilnīgi izstrādāts likumprojekts; Satversmes tiesa; Centrālā vēlēšanu komisija