Dzimtes stereotipi spāņu kino. 3 filmu analīze. - Jaņina, Adeļija (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis pētnieciskais darbs ir veltīts dzimumu stereotipu analīzei spāņu kino, detalizēti pētot trīs reprezentatīvas filmas: Pedro Almodovara "Julieta", Izabelas Koišetas "La vida secreta de las palabras" un Ičjara Bollaina "Te doy mis ojos". Pētījuma galvenais mērķis ir noteikt un saprast, kā šajās filmās ir attēlotas dzimumu lomas un kāda ir to ietekme uz dzimumu lomu uztveri sabiedrībā. Šī darba galvenā tēma ir "Dzimumu stereotipi spāņu kino. 3 filmu analīze". Pētījuma pamatā ir trīs konkrētu spāņu filmu analīze, kurās galvenā uzmanība pievērsta dzimumu stereotipiem, viņu trajektorijām un cīņai par vienlīdzību. Darbs veido vairāku tēmu visaptverošu izpēti, piemēram, stereotipi, upura tēls, cīņa par vienlīdzību Spānijā, stereotipi par sievietēm un sieviešu stāvoklis sabiedrībā un politikā. Pētījuma teorētiskajā daļā padziļināti analizēti jēdzieni un teorijas, kas saistītas ar dzimtes stereotipiem kultūrā un mākslā. Tajā tiek analizētas arī vēsturiskās un sociokultūras pārmaiņas, kas notikušas Spānijā pēdējo 50 gadu laikā un būtiski ietekmējušas sieviešu un vīriešu stereotipus. Praktiskā daļa ir veltīta trīs izvēlēto filmu analīzei un dzimumu stereotipu identificēšanai tajās. Turklāt tiek pētīta šo stereotipu ietekme uz sieviešu un vīriešu lomas uztveri sabiedrībā. Pētījuma korpuss aptver dažādu žanru un iznākšanas gadu filmas, atspoguļojot pieejas daudzveidību šai tēmai. Atslēgas vārdi: spāņu kino, dzimumu stereotipi, sievietes tēls, sociokultūras pārmaiņas.

This research work focuses on the analysis of gender stereotypes in Spanish cinema through the detailed study of three representative films: "Julieta" by Pedro Almodóvar, "La vida secreta de las palabras" by Isabel Coixet and "Te doy mis ojos" by Icíar Bollaín. The main objective of the study is to identify and understand how gender roles are represented in these films and what impact they have on the social perception of gender roles. The central theme of this undergraduate thesis is " Gender stereotypes in Spanish cinema. Analysis of 3 films." The research is based on the analysis of three specific Spanish films that focus on stereotypes about gender, their trajectories, and the struggle for equality. The work constitutes a comprehensive examination of several themes, such as stereotypes, the image of the victim, the struggle for equality in Spain, stereotypes about women, and the position of women in society and politics. The theoretical part of the study analyzes in depth the concepts and theories related to gender stereotypes in culture and art. It also examines the historical and socio-cultural changes that have taken place in Spain in the last 50 years, which have had a significant impact on the stereotypes of women and men. The practical part is devoted to analyzing the three selected films and identifying gender stereotypes in them. In addition, the impact of these stereotypes on the perception of the role of women and men in society is explored. The corpus of the study covers films of different genres and years of release, reflecting the diversity of approaches to the topic. Key words: Spanish cinema, gender stereotypes, image of women, sociocultural changes.
Gender stereotypes in Spanish cinema. Analysis of 3 films.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; spāņu kino; dzimumu stereotipi; sievietes tēls; sociokultūras pārmaiņas