Probācijas uzraudzība kā kriminālsoda veids - Druviņa, Terēza Tabea (Latvijas Universitāte, 2024)
Neilgu laika periodu, tas ir, kopš 2022.gada 1.janvāra, kriminālsoda veids – probācijas uzraudzība - Latvijā tiek piemērota ne tikai kā papildsods, bet arī kā pamatsods. Līdz ar ko pēdējo divu gadu laikā būtiski ir mainījies normatīvo aktu regulējums un tiesu prakse. Vēl šobrīd aktuāli ir Saeimā iesniegtais likumprojekts - Nr.: 463/Lp14 “Grozījumi Krimināllikumā” - kura mērķis ir atteikties no nosacītas notiesāšanas, tās vietā ļaujot piemērot pamatsodu – probācijas uzraudzība. Bakalaura darba mērķis ir izprast probācijas uzraudzības soda būtību un piemērošanas nepieciešamību, salīdzinot to ar nosacītu notiesāšanu, kā rezultātā iezīmēt ieskatu un vērtējumu par nosacītas notiesāšanas iespējamu aizstāšanu ar probācijas uzraudzību, to kopīgajām un atšķirīgajām iezīmēm, kā arī sniegt autores viedokli, secinājumus un priekšlikumus. Bakalaura darba uzdevumi ir izpētīt probācijas uzraudzības soda vēsturisko attīstību, literatūru, normatīvo aktu regulējumu, tiesībzinātnieku publikācijas, tiesu praksi, ārvalstu normatīvo aktu regulējumu un aktuālo Saeimā iesniegto likumprojektu Nr.: 463/Lp14 “Grozījumi Krimināllikumā” un izprast tā būtību un nepieciešamību. Bakalaura darba rezultāti ļauj secināt, ka probācijas uzraudzības regulējumā ir nepieciešami uzlabojumi, kā arī tiek secināts, ka probācijas uzraudzība pēc būtības nav salīdzināma ar nosacītu notiesāšanu un nosacītas notiesāšanas iespējama aizstāšana ar probācijas uzraudzību nav lietderīga. Atslēgvārdi: probācijas uzraudzība, probācija, pamatsods, papildsods, Valsts probācijas dienests.

For a short period of time, since 1 January 2022, the type of criminal punishment – probation supervision – is applied in Latvia not only as an additional punishment, but also as a basic punishment. As a result, regulation and case law have significantly changed over the last two years. The draft law submitted to the Saeima – No. 463/lp14 “Amendments to the Criminal Law” - which aims to waive a suspended sentence, allowing the basic sentence to be applied instead - probation supervision. The purpose of the Bachelor's work is to understand the nature and necessity of the punishment of probation supervision by comparing it with a conditional conviction, as a result of which to mark an insight and assessment regarding the possible substitution of a conditional conviction with probation supervision, their common and different features, as well as to provide the opinion, conclusions and proposals of the author. The tasks of the Bachelor shall be to examine the historical development of the punishment for probation supervision, literature, regulation of regulatory enactments, publications of law scientists, court practice, regulation of foreign regulatory enactments and the current draft law No. submitted to the Saeima: 463/lp14 “Amendments to the Criminal Law” and understand its nature and necessity. The results of the Bachelor's work lead to the conclusion that improvements are needed in the probation supervision framework, as well as it is concluded that probation supervision is not comparable in nature to a conditional conviction and the possible replacement of a conditional conviction with probation supervision is not useful. Keywords: probation supervision, probation, basic sentence, additional sentence, State Probation Service.
Probation supervision as a form of criminal punishment
Keywords: Juridiskā zinātne; probācijas uzraudzība; probācija; pamatsods; papildsods; Valsts probācijas dienests