4-5 gadus vecu bērnu uztveres sekmēšana nodarbībās dabā - Abdullajeva, Meriama (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darbs izstrādāts par tēmu: 4-5 gadus vecu bērnu uztveres sekmēšana nodarbībās dabā. Pētījuma aktualitāti noteica tas, ka ir svarīgi, lai bērni apzinātos sevi kā dabas daļu un veidotu pozitīvas attiecības ar to, kam savukārt ir būtiska nozīme viņu iekšējās un ārējās pasaules veidošanā. Pedagogam jāpatur prātā, ka katrs 4-5 gadus vecs bērns ir vienots veselums, kuram piemīt savas tikai viņam raksturīgas individuālas īpašības, tāpēc uztvere rodas tikai tad, ja kairinājumam ir zināms spēks, noteikta iedarbības pakāpe- vienam pietiek novērot tikai putna spalvu, lai jau rastos savā iztēlē konkrēts putna tēls, taču citam, jānovēro viss putns vai vairāki putni, lai galvā izveidotos priekšsstats un tēls. Pētījuma mērķis: teorētiski noskaidrot un praktiski pārbaudīt kā nodarbībās dabā sekmējama 4-5 gadus vecu bērnu uztvere? Darba teorētiskā daļa balstās uz A.Kondrovas, G.Svences, D.Lieģenieces u.c. par uztveri, tās sekmēšanu 4-5 gadus veciem bērniem pirmsskolā. Darba praktiskajā daļā tika atspoguļota empīriskā pētījuma metodoloģiju un rezultāti. Praktiskajā daļā tika aptaujāti pirmsskolas pedagogi, novēroti grupas bērni un piedāvātas praktiskas situācijas. Darba parktiskajā daļā secināts, ka darbā ar 4-5 gadus veciem bērniem nav iespējams stingri norādīt robežas, kādas prasmes bērnam jāapgūst, jo pie vienas un tās pašas rotaļas jeb situācijas jāatgriežas vairākkārt, prasmīgi tās variējot, lai bērnam būtu interesanti sev kaut ko jaunu atklāt. Viena no galvenām darbībām pirmsskolā ir rotaļa, lai veicinātu uztveri 4-5 gadus veciem bērniem jāizmanto sistemātiski novērojumi dabā, eksperimenti. Atslēgas vārdi: uztvere, 4-5 gadus veci bērni, daba, rotaļnodrbības dabā. Kvalifikācijas darba apjoms: 45 lpp., 8 tabulas, 8 attēli, 5 pielikumi

The qualification work is devoted to the topic: promoting the perception of children 4-5 years old in classroom activities. The topicality of the research was determined by the fact that it is important for children to become aware of themselves as a part of nature and to build positive relationships with those who in turn have an important role in shaping their inner and outer world. The teacher must keep in mind that every 4-5 year old child is a single entity that has its own unique characteristics, which is why perception occurs only if the irritation has a known strength, a certain degree of exposure, for one child it is sufficient to observe only the feather of the bird to have a concrete perception of a bird, but for the other, the whole bird needs to be observed or even several birds should be observed, in order to create a full image of a bird in the head. The purpose of the research: to study and examine theoretically how the perception of children aged 4-5 is promoted in classroom activities. The theoretical part of the work is based on A.Kondrova, G.Svence, D.Lieģeniece and others authors work on perception theme and its promotion for children aged 4-5 years old in preschool. The practical part of the work reflected the methodology and results of the empirical research. In the practical part pre-school educators were surveyed, children of the group were observed and practical situations were offered. In the part it is concluded that in work with children aged 4-5 years it is not possible to set strict limits on what skills a child should learn, because the same play or situation should be repeated several times, skillfully varying it so that the child would be interested in revealing something new to himself. One of the main activities in the preschool is the playground that helps to encourage the perception of 4-5 year old children to use systematic observation in nature, experiments. Keywords: perception, children 4-5 years old, nature, playgrounds in nature. Scope of work: 45 pages, 8 tables, 8 pictures, 5 appendixes
Promoting the perception of children 4-5 years old in classroom activities
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; uztvere; 4-5 gadus veci bērni; daba; rotaļnodarbības dabā