Bērnu aprūpe pēc tonsilektomijas stacionārā - Bērziņa, Eva (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma „Bērnu aprūpe pēc tonsilektomijas stacionārā”. Autores tēmas izvēli noteica tēmas aktualitāte, jo literatūrā tiek minēts, ka tonsilektomija plaši tiek pielietota visā pasaulē un kvalitatīvi aprūpes procesa pasākumi mazina komplikāciju risku attīstību. Darba mērķis ir noskaidrot veicamos aprūpes pasākumus bērniem pēc tonsilektomijas stacionārā. Pētniecības uzdevumi ir: izmantot Hildegardas Peplau starpattiecību modeli bakalaura darbā; apkopot medicīnisko literatūru par tonsilektomijas operāciju, aprūpi pirms un pēc operācijas, saskarsmes īpatnībām un izglītošanu komunikācijā ar bērniem un vecākiem; izveidot pētījumu instrumentu – interviju; veikt interviju; apkopot pētījumā iegūtos rezultātus; izdarīt secinājumus. Izvirzītais pētniecības jautājums: „Kādus aprūpes pasākumus veic māsas bērniem pēc tonsilektomijas stacionārā?” Pētniecības instruments: intervija. Pētniecības metode – kvalitatīvā pētniecības metode. Pētnieciskā darba mērķis tika sasniegts intervējot 8 māsas otorionolaringoloģijas nodaļā kādā no Rīgas Bērnu slimnīcām. Pēc interviju analīzes tika izveidoti 4 secinājumi.

Bachelor’s Thesis topic „Tonsillectomy fallow-up care in children hospital”. Thesis author chose this topic because of its significance, as it is often mentioned in literature that tonsillectomy is widely used around the world and high quality care can reduce the risk of complication development. The goal of this thesis is to identify necessary care measures for children after tonsillectomy in stationary. Research objectives: use Hildegard Peplau's interpersonal relations theory in this thesis; gather and summarize medical literature about tonsillectomy, pre and post-operative care, communication peculiarities and education of communication between child and parents; create interview as a research tool; conduct the interview; summarize research results; draw conclusions. Raised research question: „What kind of children health care measures are taken by nurses after tonsillectomy in stationary?” Research tool: interview. Research method: qualitative research method. Research objective was achieved by interviewing eight nurses from otorhinolaryngology department in one of the children hospitals in Riga. Four conclusions were established after analyzing the interview.
Tonsillectomy Fallow-up Care in Children Hospital
Keywords: Medicīna; pacients; tonsilektomija; aprūpe; izglītošana; māsa