Reliģisko svētku statuss Latvijā - Dolženko, Dana (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā „Reliģisko svētku statuss Latvijā” ir pētīti jautājumi, kas saistās ar svētku dienu tiesisko regulējumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt spēkā esošo regulējumu par svētku, atceres un atzīmējamajām dienām. Lai sasniegtu mērķi ir nepieciešams izvērtēt svētku dienu tiesisko regulējumu no valsts pirmās neatkarības laika līdz mūsdienām un salīdzināt svētku dienu tiesisko regulējumu citās valstīs. Pētījuma rezultātā iegūtā informācija ļaus labāk izprast un izanalizēt iespējamos grozījumus likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Tēma šobrīd ir īpaši aktuāla, ņemot vērā to, ka kopš 1990. gada katras Saeimas deputāti iesniedz identiskus likumprojektus, kuru mērķis ir atzīt par svētku dienu 7. janvāri - pareizticīgo Ziemassvētkus. Maģistra darbs strukturēts trijās nodaļās ar apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā izvērtēts svētku dienu vēsturiskais un spēkā esošs tiesiskais regulējums. Otrajā nodaļā pētīta svētku dienu problemātika ar reliģijas aspektu svētku dienās. Trešajā nodaļā ir sniegti iespējamie problēmas risinājumi. Maģistra darba noslēgumā izdarīti secinājumi un sniegti priekšlikumi par nepieciešamajiem tiesību normu grozījumiem, lai nodrošinātu efektīvāku un atbilstošāku svētku dienu regulējumu Latvijā.

The Master’s Paper “The Status of Religious Holidays in Latvia” examines issues related to the Legal framewor for public holidays in conformity with the requirements of regulatory acts in Latvia. The aim of the Paper is to assess the current regulation on publicē holidays, remembrance days and observance days. To achieve this aim it is necessary to analyse the legal framework for public holidays within the period starting from the First Independence up to the present times as well as to compare the effective regulation on public holidays in other countries. The obtained results of the research allow for a better understanding and through analysis to possibvle amendments to the Law on Holidays, Remembrance Days and Observance Days. The subject is of high topicality at the moment as the bill on recognising the 7th of January, which is Orthodox Christmas, as a public holiday has been brought before the Saeima (the Parliament of Latvia) since 1990s. The Master Paper consists of three chapters with subchapters. Chapter 1 examines the historical and effective Legal framework for the publicē holidays. Chapter 2 explores religions aspects of the public holidays. Chapter 3 provides an overview of the issues brought forward by the previous Saeimas when debating the bill in question. The final part of the Paper contains conclusions and suggestions regarding necessary amendments to the legal norms in order to ensure a more balanced and relevant regulation on public holidays in Latvia.
The Status of Religious Holidays in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; svētku dienas; atceres dienas; atzīmējamās dienas; Saeima