Vienošanās process Kriminālprocesā - Bunde, Raivo (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Vienošanās process Kriminālprocesā” aktualitāte raksturojama ar vienošanās procesa nelielo izmantošanu praksē, jo, salīdzinot ar 2022.gadu, vienošanās procesā nodotās lietas tiesai ir samazinājušās par 11.3%, taču vispārējā kārtība nodoto lietu skaits ir pieaudzis par 11.5%. Vienošanās netiek piemerota pietiekami bieži, lai gan ir izdevīgs veids kā pabeigt krimināllietu. Darba mērķis ir noskaidrot vienošanās procesa vēsturisko attīstību, izprast vienošanās jēdzienu, analizēt mūsdienu regulējumu un noskaidrot regulējuma trūkumus, kā arī sniegt priekšlikumus par vienošanās institūta uzlabošanu. Darba ietvaros tika pētīti dažādi avoti, tai skaitā- vārdnīcas, tiesu prakse, normatīvie akti, prokuratūras pārskati u.c. avoti. Darba rezulātā autors secināja, ka vienošanās procesā ne visas lietas tiek skatītas konsekventi un tiesneši ir ierobežoti soda mēra noteikšanā. Trūkumiem tiek sniegti ieteikumi, kas palīdzētu uzlabot vienošanās institūtu.

Bachelor’s thesis is “Plea bargain in criminal proceedings.” Plea bargain has not been used very often because compared to 2022 plea bargain cases have decresed by 11.3% but therefore regular cases have increased by 11.5%. Even though ple bargain is very effective way to complete criminal proceedings, it’s not very common. The goal of Bachelor’s thesis is to find out the historical development of plea bargain, understand the concept of it, analyze the current regulation and to find out lack of regulation, as well as to provide proposals for improving the plea bargain process. As part of the Bachelor’s thesis, a lot of information sources were studied, including dictionaries, court practice, laws, reports of the procecutor’s and other sources. As the result of the work, author found out that not all the cases in plea bargain are considered consistent and judges are limited in the measurement of punishment. There are suggestions to help improve these weaknesses.
Plea bargain in the criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; vienošanās; vienošanās process; sods; atzīšanās; vaina