Eiropas Savienības dalībvalstu tiesiskais regulējums, lai novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, izmantojot ārzonu jurisdikcijas - Sandlere, Anna Katrīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā pētīts līdz šim Latvijas Republikas tiesību zinātnē neaplūkots jautājums par Eiropas Savienības izvirzītajiem aizsardzības pasākumiem, attiecībā uz jurisdikcijām, kas nodokļu jomā nesadarbojas. Pēdējo gadu laikā ir būtiski palielinājusies globālā apziņa par ārzonu jurisdikciju ar zemu nodokļu režīmu pastāvēšanu un izmantošanu, tādēļ, lai mazinātu ar to saistīto izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vairākas valstis un starptautiskās organizācijas ir izvirzījušas virkni aizsargpasākumu, tostarp Eiropas Savienības Padome. Darba ietvaros ir pētīti un analizēti rekomendētie aizsardzības pasākumi nodokļu jomā, attiecībā uz darbībām ārzonās, kopskatā ar to, kā tie faktiski ir iestrādāti dalībvalstu normatīvajos aktos, lai izprastu regulējuma efektivitāti un ietekmi, kā arī sniegti priekšlikumi Latvijas normatīvā regulējuma pilnveidei.

The bachelor's thesis examines the issue of protection measures proposed by the European Union in relation to jurisdictions that do not co-operate in the field of taxation. The global awareness of the existence and use of offshore jurisdictions with low tax regimes has grown significantly in recent years, and a number of safety measures have been put in place by a number of countries and international organizations, including the Council of the European Union, to reduce tax evasion. Within the framework of the work, the recommended protection measures in the field of taxation, in relation to offshore activities, have been studied and analyzed, together with how they are incorporated into the laws and regulations of the Member States, to understand the effectiveness and impact of regulation.
The legal framework of the Member States of the European Union to prevent tax evasion through offshore jurisdictions
Keywords: Juridiskā zinātne; nodokļi; izvairīšanās no nodokļiem; nodokļu apiešana; nodokļu plānošana; nesadarbojošās jurisdikcijas