Ziņu mediju lietošanas paradumu un biežuma saistība ar depresiju, stresu un trauksmi - Arāja, Rūta (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp ziņu mediju lietošanas paradumiem un biežumu depresiju, stresu un trauksmi. Pētījumā piedalījās 112 respondenti, no kuriem 72% bija sievietes un 28% bija vīrieši, respondentu vecums variēja no 16 līdz 50 gadiem, vidējais vecums ir 25,04. Lai noskaidrotu respondentu ziņu mediju lietošanas paradumus un biežumu, pētījuma vajadzībām tika izveidota ziņu lietošanas aptauja, kas sastāv no 12 apgalvojumiem. Depresijas, Trauksmes un Stresa rādītāju noteikšanai tika izmantota Depresijas, Trauksmes un Stresa skala ar 21 apgalvojumu (Depression, Anxiety Stress Scale – 21 Items, DASS-21, Lovibond, & Lovibond, 1995). Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp negatīvi satraucošu ziņu tematu apskatīšanu un stresa, kā arī trauksmes rādītājiem. Tāpat tika atklātas statistiski nozīmīgas negatīvas saistības starp radio ziņu klausīšanos un trauksmes rādītājiem, kā arī starp politikas temata ziņu apskatīšanu un stresa, kā arī trauksmes rādītājiem.

The aim of this study was to assess the relationship between the news media usage habits and depression, stress and anxiety. 112 employees participated in this study, 28 % of them was males and 72% – females, the average age is 25, 04. There were two tools used: News media usage habit survey, which was made for the needs of this research and the second tool was Depression, Anxiety Stress Scale – 21 Items, DASS-21, (Lovibond, & Lovibond, 1995). The results of the research show that there is a statistically significant positive correlation between negative news topics and stress, anxiety. Statistically significant negative correlation between news listening in radio and stress, anxiety as well as between news topics about politics and stress, anxiety.
The relationship between the news media usage habits and depression, stress and anxiety
Keywords: Psiholoģija; ziņu mediji; ziņu mediju lietošanas paradumi; ziņu mediju lietošanas biežums; depresija; trauksme